Konut Haberleri
26 Kas 2017 10:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:34

Emlakçılar kepenk indiririz demişti! İşte detaylar

Emlak sektöründe tartışma yaratan komisyon düzenlemesini içeren yönetmelik taslağının ayrıntıları ortaya çıktı. Taslakta hizmet sunulurken dikkat edilecek kurallar da belirlendi.

Emlakçılar kepenk indiririz demişti! İşte detaylar
Emlakçıların "kepenk indirmek zorunda kalırız" dediği Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’yla ilgili detaylar belli oldu. Alım-satımda satış bedelinin yüzde 3'ünden, kiralamada ise 1 aylık kiradan fazla komisyon alınamayacağını öngören taslakta davranış kuralları da belirlendi. 
 
GAYRİMENKUL GÖSTERMEDE ÜCRET YOK

Akşam Gazetesi'nden Miray Çimen'in haberine göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığı emlakçıların verdikleri hizmetlerle ilgili önemli bir düzenlemeye imza atıyor. Yeni düzenleme ile alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde 3’ünden fazla olmayacak. 
 
Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olmayacak. Ayrıca, gayrimenkulü gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talep edilmemesi kuralı da geliyor.       
 
YETKİ BELGESİ ZORUNLU
 
Bakanlık, taşınmaz ticareti yapan kişilerin mesleki itibarının korunması, taşınmaz ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması, bu meslekte nitelikli insan kaynağı yaratılması ve taşınmaz ticareti yapılan işletmelerde hizmet kalitesiyle tüketici memnuniyetinin artırılması için yetki belgesi zorunluluğunu getiriyor.
 
Yönetmelik taslağına göre, taşınmaz ticaretiyle iştigal edecek tacirler ile esnaf ve sanatkarlara yetki belgesi alması zorunlu olacak. 
 
Yetki belgesi her işletme için ayrı ayrı verilecek. Yetki belgeleri devredilemeyecek. Bu belge 5 yıl geçerli olacak.
 
ADİL, DÜRÜST, MAKUL

Taslakla davranış kuralları da belirleniyor. Buna göre, hizmet sunulurken, ahlaka uygun, adil, dürüst, özenli ve makul bir şekilde hareket edilirken, yanıltıcı bilgi verilmeyecek. Bunların yanı sıra haksız, hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunulmayacak. 
 
Mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla, sözleşme ve belgelere düzenleme getiriliyor. Tarafların hak ve yükümlülüklerini net biçimde bilmeleri sağlanarak suistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor.