Konut Haberleri
16 Kas 2017 12:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:33

Emlakçılar harekete geçti!

Markalı gayrimenkul danışmanlık firmaları, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik taslağına karşı ev alım satımı için bakanlığa Dubai modelini önerecek.

Emlakçılar harekete geçti!
Sektörde büyük tartışma yaratan taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik taslağının ardından Markalı gayrimenkul danışmanlık firmaları bugün önerilerini sunmak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gidiyor. 

DUBAİ'DE 3 YIL ÖNCE DEVREYE ALINDI
 
Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gidecek olan firmalar arasında; Coldwell Banker, Era, Keller Williams, Turyap gibi markaların yöneticileri bulunuyor. 
 
Heyet, hazırladığı özel bir sunumla bakanlığa ev alım satımı için Dubai modelini önerecek. Mevcut yönetmelik taslağının mevcut sorunlara çözüm getirmeyeceğine vurgu yapan kurumsal gayrimenkul markalarının yöneticileri, 3 yıl önce Dubai'de devreye alınan emlakçılık modelinin hem vergi kaybını ortadan kaldıracağına hem de mağduriyetleri sıfırlayacağına dikkat çekecek.

ŞEFFAF MODEL
 
Önerilecek olan yeni model ile aracılığın daha şeffaf yapılması, alıcı ve satıcının korunması sağlanacak. 

Bu sistem ile her tapuya, her emlak ofisine ve her emlak danışmanına bir numara veriliyor.
 
Bir tapuyu birden fazla emlak şirketi giremiyor. Tapunun satış işlemi gerçekleştiğinde, alıcı parayı devletin hesabına (Takasbank) yatırıyor.
 
Bu paradan tapu harcı, emlakçılık ofisinin ödemesi gereken vergiler kesiliyor. Geri kalan tutar satıcının hesabına aktarılıyor. Vergi direkt devletin kasasına ödenmiş oluyor. Böylece hem vergi kaçağı ortadan kalkıyor. Hem de tapuya ait tüm bilgiler ilgilisi tarafından görülebiliyor. Ev sahibi de evinin rayicinin ne olduğunu net olarak biliyor.
 
YÖNETMELİK TASLAĞI

1) Taşınmaz ticaretinin yetki belgesi olmaksızın yapılamayacağı,
2) Gayrimenkul alım satımıyla yetkili kişilerin en az lise mezunu olması,
3) Emlakçıların alacağı komisyon ücretinin gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3'ünü geçemeyeceği,
4) Anlaşmadan cayılması durumunda emlakçıların alımsatım işlemlerinde hizmet bedelinin yüzde 10'unu, kiralama işlemlerinde aylık kira bedelinin tamamını alabileceği yer alıyor.
5) Oluşturulacak bilgi sisteminde her emlakçının farklı bir komisyon belirlemesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.