Güncel
13 Mar 2018 13:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:42

Emlak Danışmanlığı Sertifikasına Talep Arttı

2018 yılı içinde çıkması beklenen yeni Emlakçılık Yasası çerçevesinde belgesi olmayan Emlak Danışmanlığı yapamayacak. Yeni yasadan etkilenmek istemeyen emlakçılar ise emlak danışmanlığı sertifikalarını biran önce almak istiyor.

Emlak Danışmanlığı Sertifikasına Talep Arttı
Gayrimenkul alım satımında yetkili işletme belgesi almak isteyenlerin, bulundukları il ve ilçede odalara kayıtlı olmaları ve gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmaları gerekiyor. Belgeyi almak isteyenlerden en az lise mezunu olması, mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması ile iflas etmemiş olması koşulu aranacak. Ayrıca terör, anayasal düzen, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, kaçakçılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olmaları gerekiyor. Af yemiş cezası bitmiş kişiler de bu belgeyi alamayacak. Bakanlık yetki belgesi alan işletmeleri, internet sitesinden kamuoyuna ilan edecek.

YETKİ BELGESİ NASIL ALINACAK?

Emlakçıda pazarlama ve satış personeli olarak çalışabilmek için emlak ve emlak yönetimine ilişkin ön lisans veya lisans diploması gerekecek. Diploması olmayan kişilerde ise “mesleki yeterlilik belgesi” istenecek. Mesleki yeterlilik belgesi ise Emlak Danışmanlığı sertifikası ile sağlanacak.

SERTİFİKAYA TALEP ARTTI

Emlak Danışmanlığı Eğitimlerini Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olarak uzaktan eğitim modeli ile yapan Kariyer Vadisi Uzaktan Öğretim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mesut KARAAĞAÇ, emlak danışmanlığı sertifikasına talebin son günlerde arttığını belirterek emlakçılık yapmak isteyen ya da hali hazırda emlakçılık yapan kişiler yeni yasadan etkilenmemek için sertifikalarını alıyor diye konuştu. Emlakçılık Yetki belgesini alabilmek için kişilerin sertifikalarının olması gerektiğini söyleyen Karaağaç, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alabilmek için en az ortaokul mezunu olmak koşulu aranıyor, fakat ticari olarak emlakçılık yaptığını belgeleyenlerden bu koşul aranmıyor, dedi.