Sektörel
31 Ağu 2014 10:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:45

Emekliye eşit zam!

Torba yasa birçok kesime erken emeklilik imkanı getirirken borçlu emekliye de af sağlayacak. Yasaya girmesi beklenen konuların başında ise tüm emeklilerin toplu sözleşmede aynı zam oranını alabilmesi

Emekliye eşit zam!
Önümüzdeki günlerde görüşmelerinin tamamlanıp yasalaşması beklenen Torba Yasa Tasarı'sı birçok kesimle birlikte emeklilerin de yüzünü güldürecek. Bu arada yasa, milyonlarca vatandaşın erken emekli olmasını sağlayacak maddeleri de barındırıyor. Özellikle doğum borçlanmasının alanının genişletilmesi çalışan annelere erken emekliliğin kapısını açmış olacak. Bu arada yasa ile Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcu olan emekliler de rahat nefes alacak. Emekli olduktan sonra kendi işyerlerini açan başta Bağ-Kurlu'lar olmak üzere yüz binlerce emekli bu durumu bildirmediği için borçla karşı karşıya kaldı. Maaşlarından kesilmesi gereken yüzde 15'lik SGDP borçları biriken emekliler, bu ödemeleri taksitle yapabilecek. Üstelik borçların faizleri de silinecek. Ana para ise 18 taksit ve 36 aylık vadeyle ödenecek.

ENFLASYON YETMİYOR
Sayıları 8 milyona yaklaşan SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise torba yasadan eşit zam beklentisi içinde. Memur emeklileri kamu çalışanları için yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde yer alarak, zam oranlarını belirliyor. Fakat SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin böyle bir imkanı bulunmuyor. Tüm kurumların SGK çatısı altında birleşmesine rağmen, bu ayırıma tepki gösteren emekliler, "Artık tüm emekliler için bu toplu sözleşme görüşmelerinde ortak zam oranı belirlenmeli. Bizler de memur emeklileri gibi düzenli zam alabilmeliyiz" dedi. Torba yasaya eklenecek bir maddeyle bu sorunun çözülmesini bekleyen emekliler, milletvekillerine de çağrıda bulundu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl iki kez 6 aylık enflasyon kadar fark alıyor. Enflasyon düşük olursa bu fark da düşük kalıyor. Memur emeklileri ise toplu sözleşmedeki zam oranının üzerinde bir enflasyon oluşursa ayrıca bu farkı da alabiliyor.

PROMOSYON NE OLDU?
Emekliler 62. Hükümet'te de Çalışma Bakanı olarak görev alan Faruk Çelik'ten promosyon görüşmelerine yeniden başlamasını bekliyor. Yılbaşında kamu bankalarıyla yapılan görüşmelerden bir netice alınamamıştı. Bu arada özel bankalar boşluktan istifade ederek çeşitli kampanyalarla emeklilerin maaşına talip olmuştu. Emekliler özel bankalarla da görüşülmesini istiyor.