Konut Haberleri
30 Mayıs 2016 07:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:23

Emeklilikte sistem sil baştan!

Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımda son planı açıkladı: 45 yaş altı çalışan BES’e otomatik katılacak. Asgari katkı 100 lira. İsteyen 6 ay sonra çıkacak. 10 yılda 100 milyar lira ek tasarruf sağlanacak

Emeklilikte sistem sil baştan!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılım uygulamasına dönük mevzuat  çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirterek, “45 yaş altı çalışanların otomatik olarak sisteme dahil edileceği uygulamada, katkı payının asgari 100 lira olması öngörülüyor” dedi.

Şimşek, Türkiye’nin yurt içi  tasarruflarının artırılması amacıyla BES’in kapsayıcılığına önem verdiklerini söyledi. Bu kapsamda iş yeri bazlı özel emeklilik planlarına yönelik bir  uygulama olan BES’te otomatik katılım için çalışma başlattıklarını hatırlatan  Şimşek, mevzuat düzenlemelerinin son aşamaya geldiğini, Ekonomi Koordinasyon  Kurulunda (EKK) yapılacak değerlendirmenin ardından taslağı en kısa sürede  Meclis’e sunacaklarını ifade etti.

Mehmet Şimşek, “Tasarlanan yapı uluslararası uygulamalara benzer biçimde, kişilerin kendilerince herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmadan, otomatik olarak bireysel emeklilik sistemi ile tanıştırılması ve bu yolla ikinci  bir emeklilik geliri elde etmeleri imkanı sunulması ve sonrasında kişilere  istedikleri zaman paralarını çekerek sistemden ayrılabilme imkanı verilmesi esasına dayanıyor” dedi.

Bu çerçevede, mevcut çalışanlar, yeni işe girenler ve iş  değiştirenlerden 45 yaşın altında olanların otomatik olarak sisteme dahil  edileceğini bildiren Şimşek, katkı payının asgari 100 lira olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Sisteme ödenen katkı payları ve bunların getirilerinin, aynı BES’te  olduğu gibi kişilerin kendi adlarına açılan bireysel hesaplarda tutulacağını  vurgulayan Şimşek, kişilerin 6 aylık zorunlu kalış sürecinin ardından isterlerse  sistemden paralarını çekerek ayrılabileceğine dikkati çekti. Şimşek, otomatik katılım sisteminde BES’tekine benzer bir devlet  katkısı desteğinin öngörüldüğünü ifade etti.

Otomatik katılım uygulamalarının, çalışanların katılımı üzerindeki  etkilerini görebilmek amacıyla 2014 yılında pilot uygulama başlattıklarını  anımsatan Şimşek, pilot uygulamaya 604 çalışanın katıldığını belirtti. Bu çalışanlara bireysel emeklilik mevzuatına uygun olarak 60 gün  içinde sistemden ayrılma imkanı verildiğini anlatan Şimşek, süre sonunda 604  çalışandan yalnızca 4’ünün bu hakkı kullandığını, çalışanların yüzde 99’unun  sistemde kalmayı tercih ettiğini söyledi.
Halihazırda, toplam ücretli çalışan sayısının yaklaşık 18 milyon  olduğuna işaret eden Şimşek, sistem kapsamına 45 yaş altındaki kişilerin dahil  edilmesi varsayıldığında yaklaşık 13 milyon kişilik bir toplam katılımcı  havuzunun mevcut olduğunu ifade etti.

Şimşek, “13 milyonluk havuzdan kaç kişinin ne kadar süreyle sistemde  kalmaya devam edeceği, sistemin kurgusuna bağlı bir husustur. Bu çerçevede,  değişik senaryoların ortalaması dikkate alındığında, sistemin başlangıcından  sonraki 10 yıllık süre zarfında toplamda 100 milyar liranın üzerinde bir ek tasarrufun ülke ekonomimize kazandırılacağı düşünülmektedir” dedi.

Türkiye’de 2050 yılı itibarıyla 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 20’yi aşacağı tahmin edildiğini belirten Şimşek, şunları söyledi:

“Kişilerin sosyal güvenlik sisteminden alacakları maaşlarda emeklilik döneminde bir düşüş oluyor. Bu çerçevede, özellikle 20 - 25 yıl sonra emekli olacaklar için emeklilik birikimine şimdiden başlanmaması durumunda, emeklilikte  gelirlerde düşme riski bulunmaktadır. Bu itibarla, kişilerin mümkün olduğunca  uzun süreyle ve emekliliklerine yönelik olarak birikim yapmaları önem arz ediyor.  Otomatik katılım sistemi bu noktada önemli bir görev üstlenecektir.”
 
ETİKETLER
#mehmet şimşek #bes