Konut Haberleri
14 Mayıs 2017 09:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:10

Emekliler TOKİ projelerine nasıl başvuru yapabilir?

TOKİ'nin emekli vatandaşlara yönelik yaptığı konut projelerinden yararlanmak isteyenlerin izlemesi gereken adımlar açıklandı.

Emekliler TOKİ projelerine nasıl başvuru yapabilir?
Birçok vatandaşı ev sahibi yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), emekli vatandaşları da ev sahibi yapıyor. Peki emekli olanlar TOKİ projelerine nasıl başvuru yapacak?

TOKİ emekli projelerine başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların ilk önce kimlik kartı ile bankaya gidilmesi gerekiyor. Emekliye ikinci bahar projesi için başvuru yapılabilecek bankalar Ziraat Bankası ya da Halk Bankası oluyor.

TOKİ emeklilere ev şartları arasında bir de ilk olarak 500 TL'lik bir başvuru ücreti yatırmanız gerektiği belirtiliyor. Dar gelirliye ev projesi ile on yedi ilde toplamda 4.354 evin inşa edilmesi hedefleniyor.

Ön taleplerin çok fazla olması durumunda kura işlemine gidilecek ve kura çekilerek projeden faydalanacak emekliler belirlenecek, işlemde adı çıkmayan kişiler ise yatırdıkları beş yüz liralık bedeli geri alması mümkün olacak.

Daha sonra sözleşmeler imzalanacak ve bu projeye konut sahibi olanlar katılamayacak. Çok önemli olan ve dikkat edilmesi gereken hususlardan biri ise başvuru yapan kişi üzerinde başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayetindeki çocuklar üzerine tapuda kayıtlı kat mülkiyetli bağımsız bir bölümün ve konutun bulunmaması gerekiyor.

Bunun yanı sıra konut projesi için başvuru yaptığı il de en az 1 yıl gibi bir süre yaşıyor olması da gerekiyor. En önemli şartlardan diğeri ise başvuru yapan hane gelirinin en çok 3.200 TL olması idi.

Mehmet Şimşek, yaptığı açıklama ile Borsa İstanbul’da gayrimenkul sertifikalarının işlem görmesi amacıyla çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Emekliye ev imkanı 2023'e kadar sürecek. Bu evlerde eşi ölen kadınlar ve engellilere öncelik verilecek. Vatandaşlar 2+1 konutlara 270 ay vadeyle, aylık 130 lira, toplamda ise 35 bin lira ödeyerek sahip olabilecek.

1+1 konutlar için ise yine 270 ay vadeyle, aylık 100 lira taksitle, toplamda 27 bin lira ödenecek.

Karadeniz Ereğili'de de yapılacak olan evler için Türkiye Emekliler Derneği 2. Başkanı Saip Erarslan şunları söyledi "biz Kdz. Ereğli’de TOKİ için emeklilerimizden 7 bin müracaat aldık. Bu başvurular Başkanlığa sunuldu. Şu anda her şey olumlu gidiyor. Arsa noktasında da hiçbir sıkıntı yok. Kdz. Ereğli’de daha önce TOKİ’nin konut yaptığı Korubaşı Mahallemizde biri 65 bin, biri 33 bin metre kara olmak üzere 4 parselde toplam 118 bin metre kare hazine arazisi var. Buranın bir kısmı imara açılmış, bir kısmı duruyor. Belediye olarak eğer buranın imarı yapılırsa emeklilerimiz sizin sayenizde uygun ödeme koşulları ile ev sahibi olacak. Göreve geldiğiniz günden bu yana emeklilerimiz için elinizden gelen çabayı gösterdiğinizi hep gördük. Emeklilerin TOKİ konutlarından faydalanması içinde üzerinize düşen görevi yapacağınıza inanıyorum."
ETİKETLER
#TOKİ #toki emekli