Ekonomi
20 Eki 2017 10:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:30

Emekliler giderek fakirleşiyor

OECD tarafından yapılan bir çalışma, emekli ve yaşlıların giderek fakirleştiğini ortaya koydu.

Emekliler giderek fakirleşiyor
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre; gelir ve yaşam koşulları bakımından gelecekte emekliler ve çalışanlar arasındaki eşitsizlik daha da artacak.

OECD çalışmasında, 1980’de 65 yaş ve üzeri kişilerin üye ülkeler içinde yüzde 20 ağırlığında olduğunu, 2015’te bu oranın yüzde 28’e yükseldiğini, 2050’de ise 65 yaş ve üzeri kişilerin toplam içinde yüzde 53’e çıkacağı öngörüsü hatırlatıldı.

Daha uzun yaşamın, yaşlılığın bir noktasında emeklilik ya da gençlerin baskısı altında işini kaybetmek anlamına geldiği belirtilen çalışmada, bunun keskin bir gelir düşüşüne yol açacağı ve toplum içinde gelir eşitsizliğini derinleştireceği belirtildi.

OECD çalışmasında çözüm amacıyla, çalışma çağında gelir eşitsizliğini azaltma, sağlık-eğitim- istihdam hizmetlerinde verilen hizmetin bedelini ve mali ağırlığını düşürme ve yaşlılıktaki gelir eşitsizliğine doğrudan müdahale önerildi.

Sorun çözmeye yönelik öneriler arasında ise emeklilik gelir sistemlerinde yaşlılar arası eşitsizliğin giderilmesine yönelik telafi edici önlemler, birinci sütun emeklilikte iyi gelir, kadınlara yönelik ilave tedbir, makul fiyatla evde bakım hizmeti sunulmasının gerektiği vurgulandı.