Ekonomi
10 Ara 2017 11:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Emekliler emlak vergilerini geri alabilir

Türkiye’de emekliler için özellikle vergi konusunda bazı muafiyetler bulunuyor. Bu muafiyetlerin içinde emlak vergisi de var. Şartları yerine getiren emekliler 5 yıla kadar ödedikleri parayı geri alabiliyor.

Emekliler emlak vergilerini geri alabilir

Türkiye'deki milyonlarca emekli devletin belirlediği yasalarla bazı vergilerden muaf tutuluyor. Sabah Gazetesinin haberine göre; Emlak vergisinde emekliler belli metrekare eve sahip olmaları ve maaşlarından başka gelirleri olmamaları şartıyla muafiyetten yararlanabiliyor.

Brüt 200 metrekareyi geçmeyecek

Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin aldıkları maaşlarından başka gelirleri yoksa, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergi ödemiyor. Emekli olduktan sonra başka bir işyerinde çalışarak gelir elde eden emekliler ise vergi ödüyor. Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor. 
 
5 yıla kadar geri alabiliyorlar

Emeklilerin belediyelere giderek konutlarıyla ilgili beyanda bulunurken emekli olduklarını da belirtmeleri gerekiyor. Bu durumda belediyeler emeklilerin emlak vergilerini sıfıra indiriyor. Geçmişte emlak vergisi ödemiş olan emekliler yukarıdaki şartları taşıyorlarsa bağlı bulundukları belediyelere dilekçe ile müracaat ederek 5 yıl geriye doğru ödedikleri paraları geri alabiliyor.