Konut Haberleri
30 Tem 2015 07:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:00

Faturaya klima dopingi

Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar, klima kullanımı ve tarımsal sulamayı artırınca, elektrik tüketiminde yeni rekor kırıldı. Salı günü 855 MWh elektrik tüketildi, bir günlük elektrik faturası 333 milyon lirayı buldu.

Faturaya klima dopingi
28 Temmuz Salı günü Türkiye genelinde elektrik tüketimi 855 bin MWh’a ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Bir günlük elektrik faturası yaklaşık 333 milyon lira oldu. Bugüne kadar kaydedilen en yüksek elektrik tüketimi 826.019 MWh ile 26 Ağustos 2014 Çarşamba günü gerçekleşmişti. Önceki gün ise ülke genelinde tüketim bir önceki rekoru 29.308 MWh ile geçmiş oldu.


Elektrikte aşırı yüklenme, 31 Mart’ta yurt çapında yaşanan tarihi elektrik kesintisinin bir benzerinin yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu akla getirdi. Edinilen bilgiye göre, 31 Mart kesintisinde teklifinin yüksekliği nedeniyle devreye alınmayan bir çok santral şimdi kesintisiz şekilde devrede. Artan kullanım nedeniyle devlete enerji satış fiyatlarının yükseldiği, bu nedenle de daha önce fiyatının pahalılığı nedeniyle devreye alınmayan doğalgaz santrallerinin tekliflerinin de normal seviyede kaldığı ve TEİAŞ tarafından elektrik alımı için talimatlandırıldığı kaydedildi. Yılbaşından beri düşük seyreden elektrik fiyatları, son günlerdeki aşırı kullanım ve fiyat artışı nedeniyle, doğalgaz çevrim santrallerinin kur kaynaklı zararını da kapatacak noktaya yaklaştı.
Elektrik üretiminden bir yetkili, “Sıcaklık böyle devam ederse yeni rekorlar gelebilir” dedi.