Ekonomi
06 Haz 2017 10:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:13

Eğitim ve ilaçta vergi kalkıyor!

Hükümet KDV'de İngiliz modeli için hazırlanıyor. Buna göre KDV yüzde 17.5 uygulanırken eğitim, ilaç ve yiyecekten vergi alınmıyor.

Eğitim ve ilaçta vergi kalkıyor!
KDV'de yen model yolda. Hükümet, yatırımcı, üretici, ihracatçı üzerinde büyük yüke dönüşen Katma Değer Vergisi (KDV) sistemine neşter vurma kararı aldı. Yeni sistem için İngiliz modeli benimsendi. İngiltere'de KDV, ağırlıklı olarak yüzde 17.5 olarak uygulanırken, eğitim, ilaç, yiyecek harcamalarında sıfır olarak uygulanıyor. KDV'yi yanlış beyan eden şirketlere yönelik de ağır yaptırımlar bulunuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "İş dünyasının neye ihtiyacı varsa o olacak" dedi.


''Yatırım yapın''
Ticaret Bakanı Tüfenkci ile Maliye Bakanı Naci Ağbal, Malatyalı işadamı Ahmet Arslan tarafından 5 bin kişiye verilen halk iftarına katıldı.

İftar öncesi Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda işadamlarıyla bir araya gelen bakanlar güçlü büyüme için yeni tedbirlerin yolda olduğu mesajını verirken, iş dünyasına risk alıp yatırım yapmaları çağrısı yaptı. Gelir İdaresi'nin KDV konusunda çalıştığını belirten Ağbal, sanayi ve ticaret odaları ile Türkiye İhracatçılar Meclis'inden de öneri istediklerini söyledi. KDV iadelerinin hızlandırıldığını belirten Ağbal, "İadede sorun yok. İhracatçıya 'Önce KDV'ni öde gel benden al' dememiz doğru değil. İşletmeler üzerindeki bu yükü başlangıçta almamız gerekiyor. Anglosakson ülkeleri içinde İngiltere örneği doğru. Örneğin bir malı yurtiçinde üretmektense dâhili işleme rejimi ile KDV'siz dışarıdan getirmek daha uygun. Mevcut sistem bu haliyle yurtiçinde üretimi cezalandırıyor" diye konuştu. KDV sistemindeki çok fazla oranın, istisna farklılıklarının firmalara zarar verdiğini belirten Ağbal, "Bir malı yüzde 18'le alıyor, yüzde 8'le satıyor. Arada 10 puan üzerinde yük geliyor. Firmalar bunu istemiyor. Bugün ikinci 100 liralık KDV'nin yüzde 60'ını 2 bin firmadan alıyoruz. Oysa 2.5 milyon mükellef var. Bu iş çözülecek" ifadesini kullandı.

1 puan katkı

Üretim, sanayi, güven endeksleri ve kapasite kullanım oranlarının büyüme hedefinin aşılacağını ortaya koyduğunu belirten Bakan Ağbal, alınan mali tedbirlerin büyümeye 1 puan katkı sunacağını söyledi. Ağbal, vergi borcunu ödemeyenlerin üzerine gideceklerini belirterek, "Ödeyecek gücü var, parasını bankada tutuyor. Ancak devlete borcunu ödemiyor. Onların üzerine gideceğiz" dedi.