Sektörel
18 Şub 2016 07:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:04

Eczaneler kargo mağduru

Suriyelilerin sağlık ve ilaç giderleri için ödenen kargo paralarının verilmediği iddia edildi

Eczaneler kargo mağduru
Sağlıkta ilaç değil kargo parası kavgası. Suriyeli mültecilerin sağlık ve ilaç giderleri devlet tarafından karşılanırken, eczacıların paralarını kargo krizi nedeniyle alamadıkları iddia edildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), incelediği reçeteleri valiliklere 1 Şubat itibariyle gönderdi, ancak valilikler ödemeli olarak gönderilen kargoların 10 lira ile 40 lira arasındaki paralarını ödemedi.

Bu parayı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da ödemeyince, eczacıların 2 milyon 800 bin liralık alacakları ortada kaldı. Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Tüm Eczace İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan eczanelerin Suriyelilerin reçetelerini karşıladılar ve Ankara SGK’ya Türkiye’nin dört bir yanından kırmızı kolilere koyarak fatura ekinde gönderdiklerini belirterek “SGK da bin 200’e yakın eczanenin kontrollerini tamamladı, ödemeli kargo ile valiliklere 1 Şubat 2016 tarihinde gönderdi.

İlginç gelişme
Ancak bu noktada ilginç bir gelişme yaşandı. Valilikler bu kargo bedellerini ödemeyi kabul etmedi. Kargo bedelleri 10 ila 40 lira arasında olmasına rağmen bu ücret karşılanmadığı için eczaneler kesinleşen ödemelerini tahsil edemedi. AFAD ve SGK arasında yaşanan bu sorun eczanelerce Başbakanlık genelgesine göre verilen ilk 15 günlük ve 2 milyon 800 bin lira tutan ilaç bedellerinin ödenmesini engelliyor. Kargo ücretini ne SGK ne de AFAD karşılamadığı için ödeme belgeleri valiliklerle Ankara SGK arasında gidip geliyor” dedi.

Başbakanlık genelgesine güvenerek Suriyeli reçetesi karşılayan eczanelerin kargo ücreti yüzünden mağdur edildiğini belirten Saydan TEİS olarak, Başbakanlık genelgesine ‘kargo ücretinin hangi başkanlık tarafından ödemesinin yapılacağının’ acilen ilave edilmesini ve Suriyeli reçeteleri karşılayan eczaneler için TEB ile AFAD arasında bir protokol yapılmasını istediklerini vurguladı.