Konut Haberleri
23 Ağu 2017 10:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Dünyanın en ucuz inşaat demiri Türkiye'de!

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Yayan, inşaat demirinde yaşanan fiyat artışı nedeniyle bir süredir müteahhitlerin gündeminde olan paydos çağrısı için açıklamalarda bulundu. Yayan'a göre Türkiye inşaat demirinin en ucuz olduğu ülkelerden biri.

Dünyanın en ucuz inşaat demiri Türkiye'de!
İnşaat demirinde fiyatların yüksek olması nedeniyle müteahhitler, projelerin yavaşladığını hatta bazı yapıların durma noktasına geldiğini açıkladı. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ardından müteahhitlerden gelen ‘paydos' çağrısını ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Yayaln, ''Türkiye'nin dünyanın en düşük fiyatlı inşaat demirinin satıldığı ülkeler arasında yer aldığını vurgulayarak, "Türkiye iç piyasasında geçerli fiyatlar, bugün dünya piyasalarında en ucuz olarak bilinen Çin ve BDT piyasalarının dahi altındadır"diye açıklamalar yaptı. 

Çelik sektörü stoklayıp satış yapmıyor

Son günlerde Türkiye çelik üreticilerine yöneltilen eleştirileri değerlendiren Yayan, çelik üreticileri için, ‘ürettikleri hatta üretmedikleri demirleri bile satmışlar' dendiğini belirterek, "Bu söylem de konuyu bilmemenin göstergesi. Çelik sektörü üretip stoklayıp satış yapmıyor. Stoka koyduğunuz zaman o ürün bu tür fiyat dalgalanmalarının etkisi altında kalıyor. Bu etki lehte de aleyhte de olabiliyor. Ancak, bu bir tür kumar. Sanayinin kumar şartları üzerinde faaliyetlerini sürdüremeyeceğini unutmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Sık sk gündeme gelen 'paydos' çağrısı

Yayan, "Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe ‘paydos' tehdidinin sık sık gündeme getirilmesini de makâl ve mantıklı bulmuyoruz" dedi.

"Hurdadan üretim kalitesiz değil"

Türkiye'de entegre tesislerin olmadığı için hurdadan kalitesiz ürün üretildiğini ve bu sebeple maliyetlerin arttığının iddia edildiğini kaydeden Yayan, "Hurdadan üretilen ürünlerin kalitesiz olduğunu öne sürerek, cevherden üretimi savunuyorlar. Hurda ergitildiğinde, cevherden yapılan üretim ile aynı özelliklere sahip olur. Çelik sektörümüz 1940'lardan bu yana aktif. Hangi girdi kullanılarak üretim yapılacağının fayda maliyet analizini çelik sektörümüzün üst düzey yöneticileri her gün yapıyor. Bu konu İMKON'u çok aşıyor" diye konuştu.

''İnşaat demiri sıkıntısı yok''

İlk 7 ayda Türkiye'nin inşaat demiri ihracatının yüzde 17.2 azalarak 3.55 milyon tonda kaldığını ve ihracattaki daralmanın üretimi de baskı altına aldığını kaydeden Yayan, buna rağmen ağırlıklı bir şekilde inşaat demirinden oluşan uzun ürün üretiminin yüzde 9.3 artışla 14.7 milyon tona ulaştığını söyledi. Yayan, bu durumun da iç piyasada inşaat demiri sıkıntısının bulunmadığını ortaya koyduğunu vurguladı.