Ulaşım
11 Eyl 2015 15:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:23

Dünyanın en ilginç yolları!

Kimi dünyanın en tehlikeli, kimi dünyanın en güzel yolu... İşte dünyanın en ilginç yolları...

Dünyanın en ilginç yolları!
Güney Kore'nin Seul şehrinde gördüğünüz bu otoyolun inanılmaz bir özelliği var. Otoyolların arasına yerleştirilen bu güneş panelleri sadece elektrik üretmiyor.

Aynı zamanda, güneş panellerinin altında bisiklet yolu bulunmakta ve bisikletçileri güneş ve yağmurdan korumakta. Bir diğer faydası da kış aylarında otoyolun buzlanmasını önlüyor.

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

En önemlisi ise ürettiği elektrik ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Başkent Seul'un 160 km güneyinde yer alan 6 şeritli otobanda, bisiklet sürücüleri için 32 kilometrelik yol boyunca yapılan panellerin maliyetinin bir hayli yüksek olduğu tahmin ediliyor ancak proje geliştiricileri orta vadede kar sağlanacağını ön görüyor.

Çin'de geçtiğimiz pazar pazar trafiğe açılan Hubei eyaletindeki Guzhao karayolu görenleri şaşırtıyor. 10.9 kilometre uzunluğundaki yol 4.4km'lik su üzerine inşa edilmiş durumda.

Çin'in en güzel yolu olarak gösterilen Guzhao karayolu uzak köylere ulaşımı sağlıyor. Tamamen çevreye zarar vermeden yapılması planlanan yol için hiç ağaç kesilmedi ve yapım süresinde hiçbir canlı hayatını etkilenmemesine dikkat edildi.

Dünyanın en uzun karayolu tünelini geçmek yaklasik 20 dakika sürüyor.Bu süre içinde şoförlerin dikkati dağılmasın veya klostrofobiye yakalanmaması için her türlü önlem alınmış.

Tünelde 6 km arayla mavi ışıkla ışıklandırılmış büyük dinlenme mağaları bulunuyor. Ayrıca tünelin ışıklandırmaları, insanların tünelin bir sonu olduğuna inandıracak şekilde düşünülmüş.

Tünel içine kıvrımlar konularak sürücü dikkatinin dağılması engellenmiş.

Dünyanın en dik yolu

Yeni Zelanda'da bulunan Baldwin Caddesi, dünyanın en dik caddesi olarak gösteriliyor. 350 metre uzunluğundaki cadde önce hafif bir eğimle başlıyor ve sonunda 19 derece eğime ulaşıyor.

Bu da görenlere şaşırtan bir görüntü oluşturuyor. Ama durum sandıkları gibi değil...

Dünyanın en tehlikeli yolu!

www.dangerousroads.org, isimli site, dünyanın en tehlikeli yollarını araştırıyor ve tanıtıyor. D915 nolu Bayburt yolu site kullanıcıları tarafından “Dünyanın en tehlikeli yolu” seçildi.

Site kullanıcıları yolu, “Ölüm yolu” olarak nitelendirilen Bolivya’daki yoldan daha tehlikeli olarark tanımlandı. Sitede yer alan bilgilerde yolun 106 kilometre uzunluğunda olduğu ve 29 keskin virajdan oluştuğu belirtiliyor.

2 bin 035 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağı eteklerinde yer aldığı aktarılan yolun ne kadar zor bir güzergah olduğu anlatılırken, “Bazı virajları tek seferde dönemezsiniz, yol 1916 yılında Rus askerleri tarafından yapıldı” deniliyor.

Yolun kenarlarında korkuluk olmaması da site kullanıcıları tarafından dikkat çekilen bir nokta oldu. Site, yolun en tehlikeli bölümünün Derebaşı tesislerinin bulunduğu yer olduğu, bu bölümün de genelde kar ve tipi nedeniyle kapalı olduğu ifade edildi.

Site kullanıcıları, yolun tehlike sıralamasında Bolivya’daki yolu geçtiğini sık sık belirtirken, o yolun sadece turistik amaçlı kullanıldığını, Bayburt’taki yolun ise insanlar için önemli bir güzergah olduğunu anlattılar.

Dünyanın tehlikeli yollarını gezerek değerlendirme yapan site kullanıcıları, Bayburt’taki yol için “sözler ve fotograflar ne kadar tehlikeli olduğunu anlatamaz” dediler.

Dünyanın en korkunç köprüleri

Geçenlerin tüylerini ürperten, ancak mimari ve teknik açıdan kusursuz olan dev köprüler her gün binlerce kişinin güvenle kısayoldan gidecekleri yere ulaşmasını sağlıyor.

Ancak, bazı köprülerden geçmek büyük cesaret istiyor.

Eshima Ohashi Köprüsü - Japonya

Bir tarafının eğimi %6.1, diğer tarafı %5.1 olan Eshima Ohashi Köprüsü, türünün en büyük 3. köprüsü. Altından dev gemilerin geçebilmesi için bu kadar yüksekliğe sahip köprü, en yetenekli sürücülerin bile direksiyona daha sıkı sarılmasına neden oluyor.

Sidhue Nehri Köprüsü - Çin

460 metre yüksekliğe ulaşan köprü, dünyanın en yüksek köprüsü olma özelliğini taşıyor. Köprünün uzunluğu 1300 metreyi aşıyor.

Millau Viyadüğü - Fransa

2004 yılında açıldığında dünyanın en yüksek araç köprüsü olan Millau Viyadüğü'nün en yüksek noktası Eyfel Kulesi'nden daha uzun.

Altından uzanan vadiden 270 metre yukarıda bulunan Millau Viyadüğü, Tarn Nehri Vadisi'nin üzerinde bulunuyor.

Royal Gorge (Dev Boğaz) Köprüsü - Colorado, ABD

ABD'nin en büyük asma köprüsü Arkansas nehrinin 90 kat yukarısında bulunuyor.

295 metre yükseklikte ve 384 metre uzunluğundaki köprü ilk olarak 1929 yılında açıldı ancak Royal Gorge Köprüsü, 1982 yılında rüzgar salınımını engelleyen kablolar eklenene kadar şiddetli rüzgarlarda ciddi olarak sallanıyordu.

Trift Asma Köprüsü - İsviçre

İsviçre Alplerinde bulunan Trift Suspension Bridge, dünyanın en eşsiz manzalarından birine sahip.

100 metre yükseklikte, 170 metre uzunluğunda olan köprü, 2004 yılında yapıldı.

Köprüde geçişlere yakın zamana kadar sadece yaz aylarında izin veriliyordu.

2009 yılında stabilizasyon kabloları bağlandıktan sonra daha durağan olan Trift Asma Köprüsü, halen kötü havalarda sallanmaya devam ediyor.

11,3 km uzunluğundaki Seven Mile köprüsü Florida’da bulunuyor.

Norveç'te bulunan "Atlanterhavsveien Yolu" (Atlantik Yolu), 1989 yılında hizmete açılmış.

8,72 kilometre uzunluğunda olan bu yol, üzerinde bulunan 8 adet köprü ile birlikte küçük adacıklar üzerinden geçerek iki yakayı birbirine bağlıyor.

Yol uzunluğu ve köprü inşaatı bakımından enteresan bir tarafı yok ama "Storseisundet Köprüsü"'nün estetiği ve yolun geçtiği güzergah, yapıyı özel kılıyor.

Bu özelliklerinden dolayı Atlantik Yolu, 2005 yılında Norveç'te yapılan yüzyılın inşaatı ödülünü aldı.

Atlantik Yolu, Norveç ulusal 64 yolunun bir parçası ve Averoy adasıyla Eide adasını birbirine bağlıyor.

Yolun keskin dönüşleri ve vahşi doğanın içinden geçmesi, The Guardian tarafından yapılan sıralamada, Himalayalar dağ yollarını geçerek en güzel yol güzergahı olarak seçilmesini sağlamış.

Brezilya'da Porto Allegre şehrinde bulunan Rua Goncalo de Carvalho sokak güzelliğini yağmur ormanlarını andıran sık ağaçlara borçlu.

Caddenin her iki tarafını kaplayan ağaçlar, 7 katlı binaların boyunu bile geçiyor...