Röportaj
08 Oca 2018 14:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:37

Dünyanın en büyük 'Şehir Outlet'i Esenler'e

Türkiye’de kentsel dönüşüm denince akla gelen ilk bölge olan Esenler, Başkan Mehmet Tevfik Göksu önderliğinde yine bir ilke imza atıyor. Giyimkent 2018 sonu itibariyle dünyanın en büyük outlet şehri oluyor.

Dünyanın en büyük 'Şehir Outlet'i Esenler'e
TÜRKİYE genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarında herkesin parmakla gösterdiği bölge haline gelen Esenler’de çalışmalar durmak bilmiyor. 100 bin riskli binanın bulunduğu bölgede dönüşümün yaklaşık yüzde 40’ı tamamlanmış durumda. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun üstün çabaları ile yepyeni bir çehreye kavuşan bölgede ara sokaktaki bitmiş bir binanın metre karesi bile artık 4 bin liraya ulaştı. Bu rakam 8 yıl önce Esenlerin en merkezi yerindeki bir daire için ise sadece 800 liraydı. Başkan Göksu, 39 bin 100 binanın dönüştürüldüğünü ve 5-6 yıl içinde 60 bin tanesinin daha tamamlanıp sürece nokta koymayı arzu ettiklerini söyledi.

ÖNCELİK CAN GÜVENLİĞİ

İstanbul’da metrekareye en fazla insan düşen bölgenin Esenler olduğunu dile getiren Göksu şöyle devam etti: 2009’dan beri dönüşümde ciddi yol aldık. Esenler İstanbul’da gelişimini tamamlayan bir ilçe ve biz yerinde dönüşüm yapmak zorundayız. Anadolu insanın başına sokmak için çevirdikleri gecekondulara çocuklar evlendikçe çıkılan katlar Esenleri yapı stoku oldukça yoğun bir bölge haline getirdi. Olası bir depremin faturasının çok ağır olacağını biliyoruz ve bu yüzden ‘önce can güvenliği’ diyoruz. Ada bazlı dönüşüm önceliğimiz. Bunun dışında Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, KİPTAŞ ve belediye eliyle dönüşümlerimiz sürüyor. Biz dönüşümün devlet eliyle yapılmasından yanayız ancak müteahhitle anlaşıp evini dönüştürmek isteyen olursa da vatandaşın hakkını korumak için bir nevi danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

İSTİHDAM CENNETİ OLACAK

Göksu ayrıca Giyimkent’in dünyanın en büyük outlet şehri olması için yeni bir projeye başladıklarını da ilk kez Emlakeki.com Genel Yayın Yönetmeni Denizhan Erkoç'a açıkladı. İçerisinde 4 bin dükkan bulunacak ve 2018 sonunda bitecek merkez, bölge için tam bir istihdam cenneti olacak. New York’ta bulunan dünyanın en iyi açık hava alışveriş merkezi Woodbury konseptinde olacak alanın tam 500 bin metre kare üzerine konumlanması bekleniyor. Göksu Esenler’in ekonomik kalkınması için büyük önem verdiği projeyle ilgili, “Giyimkent derneğinin yapacağı bu merkeze belediyemiz öncülük ediyor. Şehrin fiziksel ve ekonomik dönüşümünü hızlandıracak bir süreç olacak burası. Mimari değişimler ve düzenlemeler olacak, yeni metro durakları açılacak. Giyimin yanında birçok hizmetin de sunulacağı bu merkezimiz yabancı turistler açısında da uğrak noktalardan biri olacak” ifadelerini kullandı.


‘DEZAVANTAJI AVANTAJA ÇEVİRDİK’

Esenler dönüşürken insanlara güvenli ve konforlu konutların yanı sıra çok ciddi ekonomik değer de kazandıklarını belirten başkan Göksu, “Esenler gerçekten merkezde olmanın avantajlarını yaşamak yerine dezavantajlarına sıkışmış bir ilçeydi. Şimdi dezavantajı avantaja dönüştürerek o sıkışmışlığını ekonomik değere çevirdi. Esenler’de imar probleminden dolayı 16 bin 500 konutun kendi yerinde dönüşme şansı yok. Bilindiği üzere askeri bölgede İBB ile yürüttüğümüz çalışmalar da devam ediyor. Bunları dönüşüm için askeri alana transfer edeceğiz. 1 buçuk milyon metre kare yeşil ve donatı alanımız olacak o bölgede. Bu alanlar sadece Esenler’e değil çevre ilçelere de fayda sağlayacak” dedi.