Konut Haberleri
25 Eki 2014 00:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:02

Kentsel dönüşümün öncüsünden ada formulü!

30 yılda 100’den fazla bina yenileyen Keten İnşaat patronu, doğru kentsel dönüşümün parsel değil ada bazında olması gerektiğini söyledi ve ekledi: Böyle olursa bakkalı da kasabı da kazanır

Kentsel dönüşümün öncüsünden ada formulü!
İstanbul Nişantaşı’nın en büyük dönüştürücülerinden Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten’le emlak sektörü ve dönüşüme ilişkin Emlaeki.com olarak keyifli bir sohbet gerçekletirdik…

- Keten İnşaat nasıl doğdu?

Bir aile şirketiyiz. Keten İnşaat babam Ali Keten tarafından 1977 yılında kuruldu. Lakin aile genişleyince ortaklık bozuldu. Şu an ben ve kardeşlerimle devam eden bir Keten İnşaat var.

- Siz kentsel dönüşümün öncü firmalarından birisiniz...

Evet bu konuda tevazu göstermeyeceğim ama biz bu işi doğru yapıyoruz. Ama artık kimse bizim gibi yapmıyor. Çünkü afet yasasıyla kentsel dönüşüm, bir rant kapısı halini alarak rantsal dönüşüme döndü.
Tüm yeşil alanları imara açtık. AVM’ler konutlar, rezidanslar yaparak şehri artık yaşanmaz hale getirdik.

-  Ne olmalı peki nasıl yapılmalı?

Bunu hep söyledik, kentsel dönüşümü ada bazında yapalım, parsel bazında değil. Ada bazında olunca yeşil alanı, okulu,  alışveriş kültürü için merkezler, marketi, kasabı… Herkes kazansın.Vatandaşı AVM’ye sokmaya çalışıyoruz. Oysa böyle ticaret yönünde de istihdam sağlanır.

Ayıbımızdır: Yeşili kesip beton dikiyoruz

KETEN, Van depreminden sonra inşaata ağırlığın arttığını vurguladı. “Bugün inşaat sektöründe ciddi bir arz talep dengesizliği var” diyen Keten, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan konutla satılan konut arasında ciddi bir fark var. 5 sene sonra ancak şu anki yapı stoğu tüketilebilir. Çünkü şu anda 1 milyonun üzerinde bir yapı stoğu var ve bunun bir şekilde eritilmesi lazım. Bununla birlikte imar mevzuatında da ciddi değişiklikler yapılması gerek. 2,07 dediğimiz bir emsal var. O emsalde, müteahhitler tüm metrekare alanını kullanmışlar yani insanlar 130 metrekarede otururken siz onları 70-80 metrekareye mahkum ediyorsunuz. Çok acı ama gerçek her yeri beton yapıyoruz. Bu bizim ayıbımız; bakın yeni yapılan binaların hepsine, hiç birisinde ağaç göremezsiniz kolay kolay, zemine otopark koymak için bütün ağaçları kesiyorlar.“

Şimdinin kentsel dönüşümüne biz 25 yıl önce başladık

KETEN İnşaat olarak şu an kentsel dönüşüm denen olguya 20-25 yıl evvel, eski binaları yıkıp yenisini yaparak başladıklarını anlatan Selahattin Keten, durumu şöyle aktardı: “Biz bu işi yıllardır yapıyoruz. Nişantaşı ve Kadıköy bölgesinde, eski binaları yıkılıp yeni binaların yapılmasında bizim imzamız var. Artık ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız olan binaların yıkılıp yeniden yapılmasını biz yıllardır söylüyoruz.”

30 yılda 100’den fazla bina yeniledik

KETEN İnşaat olarak Nişantaşı’nda yıllardır ciddi işler yapan Selahattin Keten süreci şöyle özetledi: “Keten ismi bir marka oldu burada. Kalitemizi hiç bozmadan 30 yılda 100’den fazla bina yeniledik.  Bizim için önce müşteri memnuniyeti.” Keten, kentsel dönüşümün bir şekilde işlediğini ancak alt yapıda ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Selahattin Keten şöyle devam etti: “Sorun alt yapıda… Elektrik hatlarını yenilemiyoruz, kanalizasyonu yenilemiyoruz. Onlar da zamanla sorun olmaya başlıyor. Bir yağmur yağdığı zaman ortalığı sel götürüyor. Eskiden 10 daire olan yere siz şimdi 20 daire yapıyorsunuz. İnşaatın metrekaresini artıyoruz ve  trafiğe 5 araba çıkacakken 15 çıkmaya başlıyor, bir binada 10 kişi otururken, biz onu 15 kişi yapıyoruz. Bölgenin tüm yoğunluğu artıyor böylece. Artık şehir içinden çıkılmaz hale geliyor. Kentsel dönüşümle, İstanbul’un alt yapısı yenilenmediği sürece ileride bir çöküşe neden olabilir.” 

Yüzde 40 primle Haliç’e yeni çehre

EYÜP’te Keten Haliç’i yükselten Selahattin Keten proje ile ilgili şu bilgileri Verdi: “Keten Haliç Tarihi Yarımada’nın son parçalarından birinde büyüyor. Tam ana cadde üzerinde ve 60 dairelik bir projemiz var. Bunu tamamen kendi öz sermayemiz ve kaynaklarımızla yapıyoruz. Akıllı ev sistemi ile donatılmış, fitness salonu olan bir yapı. Bu şekilde bir kaç projemiz daha olacak. Keten Haliç önümüzdeki 5 yıl içinde en az yüzde 30 yüzde 40 kar eder. Daha çok Arap yatırımcıların ilgisi ağırlıkta.”