Kentsel Dönüşüm
10 Haz 2014 10:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:12

Okmeydanı'nda dönüşüm sancısı!

Beyoğlu Belediyesi'nin 1 Haziran'daki "riskli alan" kararının ardından Okmeydanı'nda sular durulmuyor. Kararı protesto eden binlerce Okmeydanı sakini 8 Haziran'da bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi

Okmeydanı'nda dönüşüm sancısı!
1 Haziran tarihinde Beyoğlu Belediyesi'nin aldığı "riskli alan" kararına tepki gösteren Okmeydanı halkı, Okmeydanı Çevre Koruma Derneği'nin organize ettiği bir etkinlikle protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Okmeydanı halkı, Beyoğlu Belediye Başkanı'nın kendilerine yalnızca söz vermekle yetindiğini, yazılı bir taahhütnameye imza atmaya yanaşmadığını belirterek, semtin bir oldu bittiyle rant hedefi haline dönüştürülmek istendiğinin altını çizdi.

Piyalepaşa Mahallesi Semt Konağı önünde toplanan Okmeydanı halkı, mahalle içindeki yürüyüşün ardından yeniden toplanma merkezine döndü. Okmeydanı Çevre Koruma Derneği yöneticilerinden Rüstem Karakuş, Beyoğlu belediyesinin kararını eleştirerek, alınan kararın "deprem riskiyle" ilgili olmadığını belirtti. Geçtiğimiz yıllarda Okmeydan'ında yapılan zemin etüdü çalışmalarında semtin "sağlam" yapısının doğrulandığını belirten Karakuş: "Okmeydanı kararı tepeden inme, siyasi bir karardır..." ifadelerini kullandı.

2 Haziran'da yapılan Beyoğlu Belediyesi Meclis toplantısında oy çokluğuyla alınan bir kararla,Okmeydanı'ndaki beş mahalle "Afet Yasası" adıyla bilinen 6306 sayılı Kanun kapsamına alınmıştı. Beyoğlu Belediye Meclis Üyesi CHP'lilerin riskli alan ilanı için gerekli zemin etüdü ve gibi bilimsel raporların kamuoyuyla paylaşılması isteklerinin reddedildiği toplantıda karar oy çokluğuyla kabul edilmişti. 

Yüksek rant değeri
Okmeydanı bulunduğu kontjonktür itibariyle yüksek bir rantsal değer içeriyor. Halen mevcut bulunan 2 milyon metrekarelik inşaat alanının, hükümetin emsal artışı kararıyla 1 milyon metrekare civarında büyüyeceği konuşuluyor. Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında, semt sakinlerinin müteahhit hakkı olarak kendi haklarından feragat etmesiyle, girişimcilerin alacağı pay neredeyse kent sakinlerininkine eş bir orana yükselmiş oluyor.

İtiraz yolları
Okmeydanı halkı "riskli alan" kararıyla ilgili mücadelesini sürdürürken geçen hafta içerisinde Toskoparan semtiyle ilgili Danıştay kararıyla sevindi. Danıştay kararında, gerek anayasa, gerekse Türkiye'nin altına imza atmış olduğu uluslararası anlaşmaların başında gelen AİHS düzenlemeleriyle güvence altına alınan mülkiyet hakkının altını çizmişti.

Ancak kamu yararının mevcut olduğu durumlarda mülkiyet hakkının sınırlandırılabileceğinin altı çizen Danıştay sunduğu raporda, Tozkoparan semtine ilişkin raporun "bilimsel" niteliğe sahip olmadığı vurgulandı.

İstanbul'da daha önce 24 ayrı bölge riskli alan olarak kabul edilmiş, çok sayıda mahalle de itiraz için Danıştay'a dava açmıştı. Başta Gaziosmanpaşa'ya bağlı Bağlarbaşı, Yenidoğan ve Sarıgöl mahalleleri ve Sultangazi'ye bağlı Cumhuriyet mahalleleri olmak üzere, Danıştay davaları hala devam ediyor.