Ekonomi
11 Eyl 2017 12:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:25

Domates yasağına 'sınırlı vize'

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan domates krizinde yeni bir iddia ortaya atıldı. Rus kaynaklar, domates ihracatına 100 binden 300 bin tona kadar vize verileceğini aktardı.

Domates yasağına 'sınırlı vize'
Rusya, geçtiğimiz aylarda Türkiye'den domates alımını durdurduğunu açıkladı. Moskova ile Ankara arasında yapılan görüşmeler sonrası yeni bir alternatif ortaya çıktı. 

Domatese sınırlı vize

Rus Kommesant gazetesinde, 14 Eylül' de yapılacak iki ülke heyetleri arasındaki görüşmelerde domatese ekim-mayıs ayları arasında 100 binden 300 bin tona kadar vize verileceği aktarıldı.

Hürriyet'te yer alan habere göre Rusya Tarım Bakanlığı ile Tarım Ürünleri Sıhhı Denetim Dairesi tarafından daha resmi açıklama yapılmadı.

Rus kaynaklar duyurdu

Domates krizine iki tarafı tatmin edecek formül bulunduğunu kendi kaynaklarına dayanarak duyuran Rus Kommesant gazetesinde şöyle denildi:

“Türk domatesleri Rusya’ya 1 Ekim tarihinden bir sonraki yılın Nisan veya Mayıs ayına kadar Rusya’ya girişine izin verilecek. Ara mevsim alımının 100 bin tonla 300 bin ton arasında olması planlanıyor. Böylece Türkiye, Rusya pazarında mevsimlik bile olsa 2015 öncesinde Rusya’ya yaptığı 338 bin ton ihracatı yeniden yakalamış olacak. Uçak krizi öncesi dönemden farklı olarak Türkiye’den isteyen üretici ve ihracatçı Rusya’ya domates satamayacak. Domates alımları sadece Rusya’dan uygunluk belgesi alan ve akreditasyonu bulunan birkaç firma tarafından yapılabilecek.”