Konut Haberleri
04 Mar 2015 14:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

Doların yükselişi konut sektörünü zorlar

Konut sektörü bu yıla yükseliş ile başlayan ve tüm zamanlarının fiyat (2550) rekorunu kıran doların etkisi altında kalacak gibi gözüküyor.

Doların yükselişi konut sektörünü zorlar
Konut fiyatlarının üst noktalarda bulunması,özellikle metrekare fiyatı 5000 TL’yi aşan projelerde satışları etkilemesi bekleniyor.Yılbaşından bugüne kadar %8 oranında artış sağlayan doların bu getirisi nerdeyse bir yıllık mevduat gelirine eşit.Bugüne kadar yatırım aracı olarak görülen konut sektörüne bu yıl doların da ortak olması beklenmektedir.Doların bu yükselişi sanayi hammade üretiminin ithalata dayalı olması nedeniyle yapı sektörüne zam olarak yansıması kaçınılmazdır.

Konut sektöründe işler gittikçe zorlaşıyor.Döviz kurlarındaki artışın nedenleri ile yapı sektöründeki zamlar konut fiyatlarını yukarıya çekecek. Konut fiyatlarının zaten en üst noktalarda bulunması bu zamlarla birlikte daha az satılabilir konumuna gelmesine sebep olacaktır.Döviz fiyatının yükselmesi sadece konut sektörünü değil tüm ekonomiyi etkiliyor.Enflasyondaki etkisi,işsizlik oranlarının çift hanelerde kalması,şirket karlılıklarının düşmesi ,yatırımların azalması ve işten çıkarmalar gündemde olacak.

En çok satılan metrekare fiyatları
Konut projelerindeki durgun satışlar en çok metrekare fiyatı 400 TL ile 7000 TL arasındaki orta kesime hitap eden projelerde gözüküyor. Metrekare fiyatı 2500 TL civarında konut satışlarında bir azalma gözükmüyor. Metrekare fiyatları oldukça yüksekte olsa güvenilir müteahhit firmalar tarafından yapılan,lüks malzemeler kullanılan ve lokasyonu iyi olan projelerde satışların devam ettiği görülüyor.Sorun orta kesime hitap eden projelerde olacaktır.

Bu gelişmeler neticesinde konut sektörünü döviz fiyatlarının yükselmesi olumsuz etkiler.Dövizin yükselmesi yabancı konut alımlarını destekleyebilir fakat yabancıya satış rakamlarının sektör genelinde oldukça düşük olması bir katkı sağlamıyor.Ocak ayında satılan 86.167 konuttan yabancıya satılan konut sayısının 1289 olması bunu gösteriyor.

2015 yılının döviz fiyatlarındaki artış, genel seçimlerin yaklaşması ve ekonomideki büyümenin %3 civarında kalması konut alıcılarının bekleme süresinde olacağını gösteriyor. Dünya ekonomisindeki gelişmeler sebebiyle faizlerin fazla düşmesini beklemek zorlaşıyor. Konut kredi faizlerinin bu oranlar civarında olması beklenmektedir.Faizler inecek konut satışı artacak beklentisi bu süreçte zordur.
Konut Kredisi Kullananlar Dikkat,
Konut alıcılarının bu gelişmeleri iyi değerlendirerek ihtiyaç duydukları ve oturmak için alacakları evi peşin satın almaları en doğru yoldur. Şirketlerin karlılıklarının azalması önlemleri beraberinde getirecektir.Bu nedenle ilk olarak çalışanların sayısını azaltması gündeme geleceği için ilerde konut kredisi kullananları zor durumlarda bırakabilir.2015 konut sektörü ve müteahhit firmalar için oldukça önemli gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olacaktır.
Eyüp İyigün- Emlakmetrekare.com