Ekonomi
07 Ara 2017 14:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Doların bir ayağı çukurda

Stratejistler, son dönemde Türk Lirası karşısında önemli ölçüde değer kazanan doların geleceği ile ilgili dikkat çeken tahminlerde bulundu.

Doların bir ayağı çukurda

ABD'deki vergi reformunun dolar üzerindeki etkisi şu an için belirsiz. Reuters'ın finans stratejistlerinin katılımıyla düzenlediği bir araştırma yapılan bu reformların uzun vadede dolara güç kaybettireceği yönünde. ABD'deki vergi kesintilerinin dolar üzerinde olumlu etki yaratacağı yönündeki yaygın kanıya rağmen,  birçok stratejist, doların 12 aylık dönemde euro karşısında gerileyeceği tahmininde bulundu.

Euro dolar paritesi 1,30’u görebilir
BBVA stratejisti Roberto Cobo Garcia, "Mali reformların kabul edilmesinin etkisi düşünüldüğünde, analizler en iyi ihtimalle bunun kısa vadede çok sınırlı bir pozitif etkisi olacağını gösteriyor" dedi. ING Finans Piyasaları da, 12 aylık dönemde dolar/euro paritesinin 1,30 doları bulabileceğini belirtti. Dolar, bu yıl 6 büyük para birimi karşısında önemli oranda değer kaybetti ve son 14 yılın en kötü takvim yılı performansını sergiledi.

10 yılda 1 trilyon dolarlık açık
ABD'de geçen hafta Senato'da onaylanan vergi reformu, kurumlar vergisinin yüzde 35'ten yüzde 20'ye indirilmesini öngörüyor. Ancak reformun on yıllık sürede bütçe açığını 1 trilyon doların üzerine taşıyacağı da ifade ediliyor.