Konut Haberleri
20 Ara 2014 14:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:19

Dikkat! Kriz gelebilir

Nobel adayı da olan MIT’nin ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye’nin yapısal reformlar yapıp teknolojiye dayalı üretken ekonomi yaratması gerektiğini söyledi

Dikkat! Kriz gelebilir
ABD’deki MIT’nin ekonomi profesörlerinden Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisi önündeki en büyük riskin potansiyelin değerlendirilememesi ve yüzde 2.5-3 büyüme ile yola devam edilmesi olduğunu söyledi. “Hukuk ve İktisat İlişkisi: Özgürlüğün Toplumsal Refah Boyutu” konulu toplantı sonrası Habertürk’e konuşan Nobel adayı ekonomist Acemoğlu, Türkiye’nin yapısal reformları yapması ve gelecek için teknolojiye dayalı üretken bir ekonomi yaratılması gerektiğini belirtti.

Türkiye için dışarıdan çok içeriden gelecek risklerin önemli olduğunun altını çizen Acemoğlu, “Bu içerideki riskler de kurumsal olarak kendimizi geliştirmememiz, yapısal reformları yapmamamız, gelecek için teknolojiye dayalı üretken bir ekonomi yaratmamamız” dedi. Türkiye’nin yapısal reformları tamamlayamadığını ifade eden Acemoğlu, Türkiye’nin hukukta, rekabette uluslararası endekslerde alt sıralarda ya da ortalarda olduğunu belirterek “Daha çok ilerleme lazım” dedi. Acemoğlu, son dönemde eğitim ve sağlığa yatırımları da Türkiye’nin iyi yaptığı işler olarak sıraladı. Ayrıca ekonominin parçası olmayan Anadolu’daki pek çok yerin ekonomide baz geliştirmesi için önemli hale geldiğini de vurgulayan Acemoğlu, “Bunun üstüne bir şeyler inşa etmek lazım. Bakalım onu görecek miyiz?” diye konuştu.

‘AVRUPA'DA YENİ BİR KRİZ İHTİMALİ VAR’

“Dünya ekonomisi üzerindeki en büyük risk nedir?” sorumuza ise Acemoğlu, “Avrupa’da yeni bir kriz ihtimali” diye yanıt verdi. Avrupa’da krizin etkisinin hâlâ atlatılamadığını ve yapısal sorunların devam ettiğini belirten Acemoğlu, “Avrupa bir krize daha giderse bunun dünya ekonomilerine çok büyük etkileri olabilir” dedi.

‘RUSYA TÜRKİYE’Yİ OLUMSUZ ETKİLER’

“Böyle bir ihtimal görüyor musunuz?” sorusuna ise Acemoğlu, “Ne yazık ki Avrupa’da bir kriz ihtimali sıfır değil. Avrupa ekonomisi hâlâ yapısal olarak kendisini değiştirmedi. Avrupa içinde talep ve üretkenlik eksikliği var” yanıtını verdi. Dünya ekonomisinde uluslararası ilişkilerden kaynaklanan risklerin olduğunu ifade eden Acemoğlu, “Rusya ve Ortadoğu’nun durumu çok ciddi belirsizlik yaratıyor. Rusya’daki belirsizliğin tabii ki Türkiye’ye olumsuz etkileri olacak. Türkiye ile Rusya iç içe ekonomi olarak negatif etkilenecek, orada Türk şirketleri de var” diye konuştu.

Sefer YÜKSEL / HT GAZETE