Konut Haberleri
03 Mayıs 2016 17:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:17

Dikkat! Belgesiz işçiler için son tarih 26 Mayıs

Tehlike arz eden 40 meslek için mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olacağı tarih 26 Mayıs olarak belirlendi. Bu tarihten itibaren belgesiz işçi çalıştıran işletmecilere kişi başı 500 TL para cezası verilecek.

Dikkat! Belgesiz işçiler için son tarih 26 Mayıs
40 meslek için zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesi için geri sayım başladı. 26 Mayıs olarak belirlenen tarihten sonra belgesiz işçi çalıştıran işletmecilere para cezası kesilecek. 

Belge alan işçi sayısı çok az

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 2006 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişiye belgelendirme yaptığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilk tebliği ile zorunluluk getirilen inşaat, otomotiv, makine ve doğalgaz sektöründe yaklaşık 1 milyon kişinin çalıştığı düşünüldüğünde yapılan belgelendirmenin çok yetersiz kaldığını vurgulayan

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar şunları söyledi: 

"İlgili Kanun gereği, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu diploması ile mesleki eğitimmerkezinden alınmış ustalık belgesi dışındaki tüm belgeler geçerliliğini yitirecektir. MEYBEM A.Ş., 2016 Şubat ayından itibaren tüm Türkiye’de yaklaşık bin belgelendirme yaptı.

Bu belgelendirmelerin yaklaşık 200’ü Odamız aracılığı ile yapıldı. İşgücü piyasasının beklentiler doğrultusunda nitelikli işçiye sahip olması ve el yordamıyla sorunları halletmek yerine, sistemli bir şekilde yol almayı sağlayacak bu projenin sağlıklı bir şekilde yürümesi için bizler de elimizden gelen gayretle katkı sunmaya devam ediyoruz."