Ekonomi
09 Mar 2015 07:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:27

Çekte yeni dönem başlıyor!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Karşılıksız çekler de ödenmiyor, hapis cezası kalktı çek kullanılmıyor diye şikayetçiyiz. Şimdi yeni bir mekanizma devreye giriyor. Bu da kare kodlu çek. Piyasada 2 tane çek olacak. Bir normal çek, bir de kare kodlu çek" dedi.

Çekte yeni dönem başlıyor!
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Amasya Ekonomisinin Yıldızları Ödül Töreni’ne katılmak için Amasya’ya geldi. Vali İbrahim Halil Çomaktekin tarafından karşılanan Hisarcıklıoğlu, Belediye Başkanı Cafer Özdemir'i ziyaretinin ardından, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen 'Karadeniz Bölgesi Kadın ve Genç Girişimciler' programına katıldı. Ardından ödül töreni için Amasya Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi’ne geçti.

Hisarcıklıoğlu, Amasya’ya gelirken girişimcilere sorunlarının ne olduğunu öğrenmek için anket yaptırdıklarını, ankete katılanların ise yüzde 76’sından iç piyasada tahsilat sıkıntısı çektikleri cevabını aldıklarını söyledi. Tahsilat sorunun sadece Amasya’nın değil bütün Türkiye’nin ortak derdi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, girişimcilerin karşılıksız çeklerden dolayı verilen hapis cezasının kaldırılmasından yakındıklarını belirtti. Karşılıksız çekte hapis cezasının neden kaldırıldığı konusuna değinen Hisarcıklıoğlu, “Herhalde dünya ekonomisine tek soktuğumuz ve tek uygulayan ülke vadeli çek. Dünyada ekonomi literatüründe vadeli çek diye bir şey yok. Bizim icadımız. İcat çıkarma kültüründen geliyoruz ya. Bizim icadımız ve dünyada da uygulayan tek ülke biziz. Bu aslında bizim büyük de önümüzü açtı. Olmayan para ile Türkiye’nin büyütülmesi sağlandı.” dedi.


'HAPİS CEZASIYLA KORKUTUYORDUK'
Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Belki de ödeme aracı olarak hapis cezasıyla korkutuyorduk. Hapis cezasının kaldırılması noktasında Adalet Bakanımız ile Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımız bir toplantıya çağırdılar. Ben hemen itiraz ediyorum, hepinizin itiraz ettiği gibi. Çekten hapis cezası kalkar mı? En güvenli ödeme aracı, onu da kaldırırsanız problem yaşarız diye. O zaman bana ‘Sen formül bul’ dediler. Niye diye sordum, Türkiye’deki hapishane kapasitesi 170 bin. Şu anda sırf Yargıtay’da karşılıksız çeklerden dolayı tasdik edilmesi bekleyen dosya sayısı 230 bin. Yargıtay’a yalvarıyoruz ‘Bunları tasdikleme’ diye. Tasdiklese 230 bin kişi hapis cezası alacak. 230 bin kişi hapis cezası alsa kapasitenin üstünde mahkum var. Dünyaya rezil olacaktık. Hapishaneye girmek için herhalde tarih verecek ‘Bir sene sora gel seni hapse alacağım’ diye. Türkiye böyle garip bir noktaya düşecekti. Dedik ki kaldırın ama bize yeni bir mekanizma yapmamız lazım.”

'KARE KODLU ÇEK DÖNEMİ GELİYOR'
Karşılıksız çekleri en aza indirmek için bankalarda kullanılan bilgi öğrenme sisteminin bir benzerini girişimcilerin hizmetine sunduklarını ancak bunun girişimciler tarafından kullanılmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Dedik ki o tarihte ‘Bankaya ben gittiğim zaman nasıl benim öz geçmişimi görüyorsa, kredi kullanmaya gittiğim zaman, bilgisayarın arkasında protesto senetlerimi, karşılıksız çeklerimi, ödediklerimi ödemediklerimi, kredi kartı borcunu ödeyip ödemediğime kadar hepsini görüyor bankacı. Ben göremiyorum. Ben mal satıyorum o para satıyor. Ben göremiyorum o görüyor. Bize bunu göstermelerini söyledik. Maalesef siz bunu kullanamadınız. Siz kullanamayınca bunu Ekonomiden Sorum Başbakan Yardımcımız ile bir toplantı yaptık. Yine problem ve algı da devam ediyor. Karşılıksız çekler de ödenmiyor, hapis cezası kalktı çek kullanılmıyor diye şikayetçiyiz. Şimdi yeni bir mekanizma devreye giriyor. Bu da kare kodlu çek. Piyasada 2 tane çek olacak. Bir normal çek, bir de kare kodlu çek. Ben senden mal almaya geldiğim zaman, benden kare kodlu çeki isteyip alırsan benim bütün özgeçmişimi göreceksin. Borcumu öder miyim, ödemez miyim? Sadık mıyım değil miyim? Hepsini göreceksin. İnşallah bu devreye girdiği zaman, hiç olmazsa karanlığa ateş etmeyeceksiniz. Hedefinizi bilerek, riskinizi bilerek risk alacaksınız. Karşı tarafın riskini bilerek inşallah mal satacaksın.”