Enerji - Yalıtım
02 Oca 2014 10:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:47

Dar gelirliye ucuz elektrik geliyor

Dar gelirlinin elektrik giderinin bir kısmını devlet karşılayacak

Dar gelirliye ucuz elektrik geliyor
Döviz kurundaki artışa bağlı olarak elektriğe zam beklenirken, müjde geldi. Dağıtım şirketleri, düşük gelire sahip vatandaşların elektrik faturalarının bir bölümünü, "devletin alacaklarına karşılık mahsuplaştırmak" için teklif yaptı. Enerji Bakanlığı'nın sıcak baktığı bu teklif, dar gelirlilerin cebini biraz olsun rahatlatacak.Bakanlıklar karşılayacak.Altı ay ya da yılda bir yapılması öngörülen mahsuplaşma için dar gelirlinin faturasını gecikmeye bırakmadan ödemesi gerekiyor. Aksi hâlde 'sosyal tarife'den faydalanamayacak. Elektrik tüketiminin alanına göre, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı fatura giderinin bir kısmını ödeyecek.Dağıtım şirketlerinin gündeme getirdiği sisteme geçilmesi halinde, yeşil kartta olduğu gibi dar gelirlinin elektrik faturasının bir bölümünü devlet karşılayacak. Devlet, dar gelirliye destek için, elektrik giderinin bir bölümünü üstlenecek. Şu an çalışmaları devam eden sisteme geçildiğinde tıpkı yeşil kartlı ailelerin sağlık giderlerindeki uygulama benzeri bir çalışma yapılacak. Böylece dar gelirlinin elektrik faturasının bir bölümünü devlet karşılayacak.

Dağıtım şirketlerinin üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre geliri, belirlenen sınırın altında kalan ailelerin ödediği elektrik faturasının bir bölümü mahsuplaşma suretiyle alınmayabilecek. Altı ay veya yılda bir yapılması öngörülen mahsuplaşmanın gerçekleştirilebilmesi için dar gelirlinin, elektrik faturasını düzenli olarak, gecikmeye bırakmadan ödemesi istenecek. Geçtiğimiz mart ayında Resmi Gazete'de yayımlanan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan Sosyal Tarife kapsamındaki çalışmaya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sıcak bakıyor. Uygulama başlatılırsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, faturayı ortak karşılayacak. Özellikle kayıp kaçağın yoğun olduğu yörelerde uygulamanın büyük fayda sağlaması bekleniyor.

Kayıp-kaçak azalacak

Dar gelirlinin elektrik faturasının karşılanması için tek şart faturanın düzenli ödenmesi olacak. Uygulamanın kayıp kaçağı da azaltması bekleniyor.

Türkiye Gazetesi