Sektörel
26 Şub 2015 09:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:25

Çinli dev üretime geliyor

Haier, geçtiğimiz günlerde Arasta Bilişim’in Kartal’daki üretim hattında 20 milyon TL yatırımla akıllı telefon üretimi yapmak için incelemede bulundu.

Çinli dev üretime geliyor
Ekonomist dergisinin haberine göre; Arasta Bilişim aracılığıyla Türkiye pazarına sunan Çin merkezli şirket Haier, şimdi üretim için görüşmeler yapıyor. Haier, geçtiğimiz günlerde Arasta Bilişim’in Kartal’daki üretim hattında 20 milyon TL yatırımla akıllı telefon üretimi yapmak için incelemede bulundu.

Akıllı telefon kullanıcılarının artmasıyla birlikte pazardaki rekabet de giderek daha çetin bir hale geliyor. Pazara yeni katılan Oyuncular da yıllık 14 milyon adeti aşan pazardan pay kazanma çabasıyla sektöre hareket getiriyor. Son olarak dünyanın en büyük elektronik şirketlerinden olan Çin merkezli Haier'ın akıllı telefonları Türkiye pazarına girdi. Haier, bir sonraki adımda ise üretim merkezini Türkiye’ye taşımayı planlıyor.

Türkiye pazarına yerli distribütör Arasta Bilişim ile birlikte giren Haier’ın üst düzey yetkilileri, şirketin Kartal’daki üretim tesisini gezdi ve üretim yapılan hatları inceledi. Bu yıl içinde akıllı cep telefonu yatırımı için hazırlıklara başlanması bekleniyor.

20 MİLYON TL YATIRIM

Haier, buzdolabı, klima, mikrodalga, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve enerji çözümleri konusunda hizmet veriyor. Toplam 29 milyar dolar ciroya sahip şirketin, 80 bin çalışanı, 100’den fazla ülkede 143 bin 300 distribütörü yanında dünya çapında 29 üretim yeri, beş tasarım merkezi ve 16 endüstri parkı bulunuyor.

Türkiye pazarında Haier marka telefonların satışlarında tek yetkili bayisi olan Arasta Bilişim’in CEO’su Mehmet Karakaş, üretim tesislerinde zaten kendi markalarıyla tablet ve telefon ürettiklerini, bu üretim hattına yapılacak ilave yatırım ile Haier markalı telefonların da üretiminin kolaylıkla tesislerinde yapılabileceğini söylüyor. Mehmet Karakaş, Haier ile görüşmelerinin ardından başlayacak yol haritasını şöyle anlatıyor: “Lokasyon, lojistik ve insan kaynağı desteğini biz vereceğiz. Mühendislik ve yatırımı ise Haier yapacak. 20 milyon dolarlık bir yatırım üretim için yeterli. Devlet yerli üretime destek de veriyor. Üretimin yüzde 51’i Türkiye’de yapılıyorsa yerli ürün kapsamına girdiği için teşvik verileceği söyleniyor. Biz de bundan yararlanmak istiyoruz. Distribütörlükle başlayan iş ortaklığımızı Haier ile üretimde de devam ettirmek hedefindeyiz.”

TABLET ÜRETİMİ YAPACAK

Arasta Bilişim, Haier ile birlikte yapacağı üretim dışında kendi tabletleri için de büyük montanlı üretim yapmayı hedefliyor. Şirketin Quake markalı telefonu ve Unipad markalı tableti bulunuyor ancak şu an üretim miktarı az. Şirket, bu yıl tablet üretimi için 6 milyon TL’lik yatırım yapacak. Arasta Bilişim’in 2014’ü yüzde 80 büyüme ve 80 milyon TL ciro ile kapattıklarını söyleyen Mehmet Karakaş, “Geçen yıl en çok dizüstü bilgisayar, tablet, cep telefonu ve oyun konsolu satışı yaptık. Şu an 14 ürün grubumuz bulunuyor ama hedef bu rakamı 50’ye çıkarmak. Şu an bin 800 adet olan bayi sayımızı da bu yıl içinde 4 bine çıkarmayı hedefliyoruz diyor.