Konut Haberleri
28 Ağu 2015 08:48 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:14

Çin krizden çıkış yolu olarak konutu belirledi

Çin, ekonomik sıkıntıyı aşmak için konut piyasasını yabancılara daha fazla açma kararı aldı. Çin istikrar kazanmaya başlayan konut sektörüne daha fazla destek sağlayabilmek için yabancıların konut yatırımlarını düzenleyen yasaları gevşetti.

Çin krizden çıkış yolu olarak konutu belirledi
Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda yabancı kurumsal yatırımcıların artık konut yatırımlarını finanse etmek veya döviz işlemleri için kayıt parası ödemek zorunda olmadığı belirtildi. Yabancı bireyler ve şirketler yerel konut alım sınırlarının olduğu yerlerde bu sınırlara sadık kalmaları şartıyla konut alımı yapabilecekler. Daha önceden yabancılar Çin’de yalnızca bir konut satın alabilirken, bunu da ülkede en az bir yıl çalıştıktan sonra yapabiliyorlardı.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapılan 19 Ağustos tarihli açıklama, dün itibariyle kamuya açık hale getirildi. Yabancıların konut sektöründe daha özgürce yatırım yapabilmesi, ihracat, üretim ve yerel yatırımlardaki düşüşten dolayı zorluklar yaşayan Çin ekonomisinin önemli bir sektörüne büyüme için destek sağlıyor.

Çin borsalarında yazın yaşanan sert düşüşlerin ardından bu hafta da büyük kayıpların yaşanması bazı yatırımcılarda Çin’in sert inişe doğru gittiği endişesini doğurdu.

Öte yandan yetkililerin bu ay yuanda gerçekleştirdikleri yüzde 2’lik devalüasyon da yatırımcıları şaşırtırken, yetkililer bunun ihracatçılara yardım etmek için olduğu iddialarını reddediyor. Çin’de konut sektörü ekonominin yüzde 15’ini oluşturuyor.