İnşaat
06 Mayıs 2014 11:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:00

Çin ekonomisi konut krizine gidiyor

Nomura'ya göre Çin'de konut sektöründe oluşan balon patlamaya başladı

Çin ekonomisi konut krizine gidiyor
Aşırı miktarda konut arzı ve inşaat firmalarına olan fon girişinin yetersizliğiyle oluşan kombinasyonun sektörde başlattığı düşüşle beraber Çin'in ekonomik büyümesinin yüzde 6'ının altına inebileceği söyleniyor.

Nomura'dan 3 analistin açıkladığı bir raporda "Bize göre artık konut sektöründeki düzeltmenin olup olmayacağı değil ne kadar şiddetli olacağı asıl sorulması gereken soru" ifadelerini kullandı. Ayrıca sorunları azaltabilmek için hükümetin yapabileceği çok fazla bir şey de yok.

Son üç yılın en düşük seviyesi
Nomura analisti Zhiwei Zhang, "Her yerde doğru olan bir politika diye bir şey yok" dedi.
Bir süredir Nomura, Çin konut sektörüne yönelik en çok satış pozisyonuna giren kurumlardan bir tanesi oldu. Her ne kadar her zaman doğru olmasa da Nomura bazen cesur açıklamalar yaptı. Örneğin Nisan ayının başında Çin cari açığının kırmızıda olacağını duyurdu. Rakamlar açıklandığında Çin'in halen cari fazlasının olduğu görüldü, fakat 7 milyar dolarlık fazla son 3 yıldır en düşük çeyrek dönemlik rakam olarak da dikkat çekti.

Büyük sorunun başlangıcı
Bu nedenden dolayı Nomura'nın konut sektörüyle ilgili yaptığı bu açıklamayla büyük sorunları ya önceden tahmin ettiği ya da hiç meydana gelmeyen problemleri ortaya atıp durduğu belli olacak.
Nomura bu argümanını konut sektörüne olan yatırımın 2014 yılının ilk çeyreğinde 26 şehirde negatife geçmesi ve bu şehirlerden dördünde düşüşün yüzde 25'in üzerinde olmasına bağladı. Nomura'ya göre bu diğer Çin şehirlerinde meydana gelecek sorunlar için bir uyarı işareti.

Çin ekonomisi düşecek
Düşen yatırımlar daha düşük konut inşaatı ve satışlarına yol açıyor. Konut sektörünün Çin ekonomisinde oynadığı devasa role bakılırsa da bu sektörde yaşanan düşüş Çin ekonomisinde yaşanacak bir düşüş anlamına geliyor.

Bir noktadan bakıldığında Nomura muhafazakar görünüyor olabilir. Şirket, konut sektörü ve buna bağlı çelik ve çimento gibi sektörlerin Çin milli gelirinde yüzde 16'lık bir rol oynadığını tahmin ediyor. Diğer ekonomistler bu rakamın yüzde 25'e daha yakın olduğu tahmininde bulunuyorlar.
Her ne kadar bazı analistler Çin'in yüzde 7.5'lik ekonomik büyüme hedefini hala tutturacağına inansa da emlak sektöründen gelen haberler iç açıcı olmadı. (WSJ)