Ekonomi
16 Mayıs 2017 12:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:10

Çimento ihracatında büyük hedef

Çimento ihracatı geçen yıla oranla yüzde 7 arttı. TİM Sektörler Konseyi Çimento ve Toprak Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Özinönü, ihracatı yüzde 10 artırarak 13 milyon tona ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Çimento ihracatında büyük hedef
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Çimento ve Toprak Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Özinönü, 2016'da bir önceki yıla göre çimento ihracatının yüzde 7 artarak 11,5 milyon tona ulaştığını belirterek, "Bu yıl da 2016'ya göre ihracatımızı yüzde 10 artırarak 13 milyon tona ulaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

Çimento sektörünün küresel çapta faaliyet gösteren oyuncularının katıldığı "Intercem Uluslararası Çimento Konferansı" İstanbul'da başladı.

Sektörün son durumunun ve çimento ticaretinin konuşulduğu, 40'tan fazla ülkeden üretim, taşıma ve finans ayaklarında faaliyet gösteren 300 civarında küresel oyuncunun katıldığı konferansın açılış konuşmasını TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Çimento İhracatçıları Sektör Başkanı Özinönü yaptı.

"Suriye ve Libya'ya durum yatışırsa 10 milyon ton ihracat yaparız"
Özinönü, Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesine çimento ihraç ettiğini belirterek, özellikle Afrika'ya, Fildişi Sahili, Gana, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Angola gibi Afrika'nın batısındaki ülkelere ciddi çimento ihracatı olduğunu söyledi.

Afrika'da Çin'in Türkiye'ye rakip olamadığını ancak iç tüketimleri azaldığı için İspanya, Portekiz gibi ülkelerin buraya yoğunlaştığını dile getiren Özinönü Türk üreticilerin de bölgeye ağırlık verdiğini vurguladı.

Özinönü, Suriye'ye halihazırda yıllık 1,7 milyon ton çimento ihraç edildiğini kaydederek, "Suriye'de durum yatışırsa 7 milyon tona çıkar bu rakam. Libya'da da 1,7 milyon tona kadar yükselmişti ihracatımız. Şimdi 600 bin tona kadar geriledi. İç karışıklık biterse 2,5-3 milyon tona çıkar. Yani sadece bu iki ülkede durum yatışırsa 10 milyon ton çimento ihraç ederiz." ifadelerini kullandı.

"Etkinlikte 100 milyon dolarlık çimento ticareti yapılıyor"
Özinönü, Türkiye'nin halihazırda 45 milyon tonluk kapasite fazlası olduğunu belirterek yeni yatırımların sürdüğünü söyledi.

"Bilecik'te, Sakarya'da, Ege'de yeni fabrika yatırımları var. Ancak bunlara şu an ihtiyaç yok. Her kurulan fabrika yıllık 2 milyon ton kapasite demek." diyen Özinönü, çimento sektöründeki yabancı yatırımcı oranının yüzde 20 olduğu bilgisini verdi.

Özinönü, toplantıda 40'tan fazla ülkeden 300 sektör temsilcisinin bulunduğunu kaydederek, "Burada sektörün son durumunun tespiti yapılıyor. Bir taraftan da ticaret konuşuluyor. Türkiye dünyanın önemli çimento ülkesi. Avrupa'nın bir numarası, dünyada da ilk beşte. Bu konferansta 2-2,5 milyon tonluk yani 100 milyon dolarlık çimentonun ticareti konuşuluyor, bir kısmının anlaşması yapılıyor." dedi.

"Türkiye'den vazgeçmek istemiyoruz"
Intercem Başkanı Malcolm Shelbourne, İstanbul'un kendileri için çok önemli bir lokasyon olduğunu belirterek, geçmişte yaşanan olumsuzluklara rağmen konferansı burada yapmak istediklerini, buradan vazgeçmek istemediklerini söyledi.

Türkiye'nin dünyanın en büyük ve en önemli çimento üreticilerinden olduğunu dile getiren Shelbourne, "Çimento ihracatı için önemli bir pozisyona sahip. Türkiye'deki çimentocular hızla yaşanan gelişmelere ayak uyduruyor. Biz burada Türk üreticisi ile birlikte olmak istedik. Bazılarının buradaki durumla ilgili oturdukları yerden ahkam kesmeleri canımı sıkıyor. Bu yüzden Türkiye'de yapmak için ısrarcı olduk." dedi.