Gündem
14 Nis 2014 09:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:58

Çilingir ve anahtarcıdan mutlaka oda kaydı sorun

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşları bir anlamda evlerini, işyerlerini emanet ettikleri çilingir ve anahtarcı esnafından mutlaka oda kaydı sormaları yönünde uyardı.

Çilingir ve anahtarcıdan mutlaka oda kaydı sorun
Palandöken, yazılı açıklamasında, farklı işyerlerinde ikinci iş olarak anahtar çoğaltanlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kişilere kapı açtırmanın güvenlik açısından zafiyet yaratacağını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Sertifikasız, ustalık belgesi olmayanlara evinizi, işyerinizi emanet etmeyin. Bu işi ustalıkla yapan anahtarcı-çilingir esnafın oda kaydı yapılırken sabıka kaydı araştırılır. Kasa anahtarı yaptığında, evinizin kapısını açtığında tutanak tutar. Usta eller tarafından çoğaltılmayan pek çok anahtar kilidi açmayabiliyor, hatta anahtar kilidin içindeyken anahtarın veya kilidin kırılmasına yol açıyor. Bu da hem vatandaşın maddi zarara uğramasına neden oluyor, hem de mesleğini layıkıyla icra eden oda kaydı ve ustalık belgesi olan gerçek anahtarcı-çilingirci esnafımızın itibarının zedelenmesine yol açıyor."

Bu durumu güvenlik sorunu olarak gördükleri için Mesleki Yeterlilik Kurumu ile ortaklaşa meslek standardı hazırladıklarını ifade eden Palandöken, meslek standardının 26 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandığını hatırlattı. Teknolojik gelişmelere ve elektronik kilit sistemlerine de uyum sağlanması ve mesleğin daha da gelişmesi amacıyla meslek liselerinde anahtarcılık bölümünün açılmasını istediklerini belirten Palandöken, ayrıca çilingir esnafına sorumluluk veren Türk Ceza Kanununda meslek icrasının sorumlu kişiler tarafından yapılmasını düzenleyen değişikliklerin yapılmasını beklediklerini kaydetti.