Ekonomi
06 Ağu 2017 13:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:20

Çiftçiye 226 milyon lira tazminat ödendi

Bu senenin ilk yarısında tarım sigortalarına 1,3 milyar liradan fazla prim ödemesi yapılırken, 21,9 milyar lira teminat altına alındı, çiftçiye zararlarını karşılamak için yaklaşık 226 milyon lira tazminat verildi.

Çiftçiye 226 milyon lira tazminat ödendi
Tarım sigortalarına 2017'nin ilk yarısında 1,3 milyar liradan fazla prim yatırılırken, 21,9 milyar lira teminat altına alındı, çiftçiye zararlarını karşılamak için 226 milyon lira tazminat ödendi.

Tarım Sigortaları Kanunu, üreticilerin uğrayabilecekleri zararların tazmini için Haziran 2005'te, Tarım Kanunu da tarım sigortalarına devlet desteği sağlanması amacıyla Nisan 2006'da yürürlüğe girdi. 2016 sonunda ise Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarında değişikliğe gidildi.

TARSİM kapsamında uygulanan dolu paketine ek olarak, açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, kirazda yağmur riski sigorta kapsamına alındı. Aynı şekilde, meyve ağaçları ve asmaların kendileri ve fidanlarında paket halinde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleriyle yaban domuzunun fidanlara verdiği zararlara sigorta güvencesi getirildi.

İlçe bazlı kuraklık verim sigortasıyla kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday için dolu paketi dışındaki; kuraklık, don, sıcak rüzgar, soğuk hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim düşüşleri de teminat altına alındı.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta hırsızlık, kapalı sistemde üretilen, biyogüvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanlarıyla açık/yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanlarının ölüm riskleri de TARSİM tarafından teminat altına alındı. Bazı kalemlerde ise devletin prim desteği artırıldı.