Kentsel Dönüşüm
23 Ağu 2013 12:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:33

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepeliler'e ruhsat müjdesi verdi

çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Kadıköy ilçe sınırları içindeki Fikirtepe'de kısa zamanda ruhsatları vermeye başlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepeliler'e ruhsat müjdesi verdi
Bakanlar Kurulu kararı ile “riskli alan” ilan edilen  Fikirtepe'nin, imar  planları  askı aşamasında. 6 bin 341 binanın bulunduğu alan  konut, yol ve konut artı ticaret alanı olarak planlanmıştı.  Askı aşamasındaki planlara Bakanlık daha sonra son şeklini verecek.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Fikirtepe'nin daha önce yapılan  imar planlarının yürümediğini Bakanlık olarak sorumluluk hissedip işe el koyduklarını belirtti.  Bakan Bayraktar, “Kimseyi mağdur etmeden Fikirtepelilerin memnun  olacağı bir imar planı hazırladık” dedi.
 
Fikritepe'de en kısa zamanda ruhsatların dağıtılmaya başlanacağına dikkat çeken Bakan Bayraktar, ”Ruhsatların dağıtımı için Fikirtepe'de bir ofis kuruyoruz.  Ruhsatları orada, yerinde vereceğiz.  Fikirtepelileri harçlardan muaf tutacağız. 6306 saylı kanun kapsamında isteyene kredi, isteyene kira yardımı yapacağız. Arsa sahiplerinin 2/3 çoğunluk ile anlaşması durumunda ise Fikirtepe'de  süreç daha çabuk işleyecek, vatandaşlar beklemeyecek” diye konuştu. Bakan Bayraktar, “Fikirtepe'de geçmişten gelen bir yoğunluk olduğunu onu da çok fazla değiştiremedikleri, ancak o yoğunluğa uygun olarak altyapı ve sosyal donatı alanları  düzenlediklerini belirtti.
 
Kentsel tasarım projeleri
 
Bakanlık, planla birlikte  bölgenin kentsel tasarım projelerini de hazırlayamaya başladı.  Parsellerin yüzde 25 i oranında sosyal donatı ve park alanlarının  ayrıldığı   kentsel tasarım üzerinde çalışan Bakanlık, bölgedeki yapılaşma koşulları ve nüfus yoğunluğunu da  dikkate alarak ulaşım planlaması yapacak.
 
Bakanlık ayrıca Fikirtepe'de, İstanbul'un siluetine  uygun bir çalışma yapacak.  Avan projeler, çevre ve peyzaj düzenlemeleri, dış cephe uygulamalarıyla modern ve geleneksel tasarım sentezlenecek. Binaların  çevreye duyarlı, enerji ve su tasarruflu, yeşil binalar olması için Bakanlık yatırımcıların teşvik edilmesini sağlayacak.