Konut Haberleri
20 Ağu 2014 13:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:42

Çeşme'de TOKİ'ye veto!

İzmir’de tartışma konusu olan TOKİ’nin Çeşme’ye yapacağı konutlarla ilgili Mimarlar Odasının açlığı davada bilirkişi heyeti, konutların yapımına olanak sağlayan 1/25000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Planıyla ilgili olumsuz rapor verdi.

Çeşme'de TOKİ'ye veto!
İzmir’de tartışma konusu olan TOKİ’nin Çeşme’ye yapacağı konutlarla ilgili Mimarlar Odasının açlığı davada bilirkişi heyeti, konutların yapımına olanak sağlayan 1/25000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Planıyla ilgili olumsuz rapor verdi. Raporda yeşil alan kullanımının genişleme alanına dönüştürülmesi, bölge nüfus yoğunluğunun yaklaşık 5 kat artırılması ve 4 katlı yapılar gerekçe gösterildi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKI) Başkanlığı tarafından Çeşme’nin Reisdere Mahallesi’nde yapılmak istenen toplu konut projesine izmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi ve meslek örgütlerinin, betonlaşma gerekçesiyle tepkileri ve ko nutların yapımına olanak sağlayan plan değişikliğine karşı açılan davalarla ilgili ilk somut bilgi ortaya çıktı. Mimarlar Odasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açtığı, yürütmeyi durdurma ve ipial istemli davasında bilirkişi raporunu tamamladı.

Nüfusa aykırı
Bilirkişi, TOKI konutlarının yapımına olanak sağlayan 1 /25000 ölçekli Çeşme (İzmir) Çevre Düzeni Revizyon Planı değişikliğinin planlama esasları, şehircilik ilkeleri, plan tekniği, yürürlükteki imar mevzuatı hükümleri ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatini mahkemeye bildirdi. Bu olumsuz raporunun gerekçeleri arasında mevcut planlama kararlarına göre hektar başına 36 kişi olan nüfus yoğunluğunun TOKI konutları planıyla hektar başına 150 kişi olarak arttırılmasının bölge içindeki do nalı alanları dengesini bozacak olması ve çevre genelinde tarif edilen nüfus yoğunluğu dağılımı kararlarına uygun olmaması yer aldı.

Yapılaşma yoğunluğu
Bilirkişi, plan değişikliğiyle kat adetinin 4′e çıkarılmasıyla artırılan yapılaşma yoğunluğunu, gerek alanın yakın çevre özellikleri, gerek bölgenin Şifne ve Reisdere turizm merkezleri bağlamında özgün olarak geliştirilmesi istenen doku özellikleri, gerekse de Çeşme ilçesi bülünündeki 2 kaili konul yapılaşmaları geleneğine aykırı olması ve bölge yapılaşma özellikleri açısından uygun bulmadı. Bilirkişi raporunda, plan değişikliğinin kamu yararına uygun olmadığı kanaatini mahkemeye taşıdı.