İnşaat
14 Eyl 2015 12:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:24

Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi tamamlandı!

ÇATIDER, Avrupa Birliği'nin desteğiyle yürüttüğü 'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi'ni başarıyla tamamladı.

Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi tamamlandı!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), çatı sektöründe eğitimli iş gücünün artması ve çatıcılık eğitiminin geliştirilerek cazip hale getirilmesi için Avrupa Birliği'nin desteğiyle yürüttüğü 'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi'ni başarıyla tamamladı. Yaklaşık 500 öğrenci ve 100’ü aşkın öğretmenin katıldığı proje kapsamında çatı sektörünün duayenleri öğrenci ve öğretmenlerle buluşurken, çatıcılığa yönelik e-öğrenme ve eğitim içerikleri de geliştirildi.

'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi', Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'nın "Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Operasyonu (IQVET)" isimli hibe projesi kapsamında hayata geçirildi.

“Çatıcılık, gençler için cazip bir meslek”
ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatıcılığın Türkiye’nin her yerinde geçerli ve istikrarlı bir meslek olduğunu belirterek, meslek lisesi öğrencilerinin sektörü daha yakından tanımaları için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirterek şunları söyledi:

“Hızla büyüyen çatı sektöründe eğitimli iş gücüne büyük ihtiyaç var. Gençler çatı sektörü hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları için kendileri için iyi bir meslek fırsatını gözden kaçırabiliyorlar. Başarıyla yürüttüğümüz bu projeyle hem gençler çatıcılık mesleğini yakından tanıdı, hem de meslek duayenleri ile bir araya gelme imkanına sahip oldular. Ayrıca öğretmenlerimize de sektördeki yeni gelişmeler hakkında bilgi verdik, yeni eğitim içeriği ve materyalleri hazırladık. ‘İyi Eğitim Doğru Çatı’ sloganıyla yürüttüğümüz projeyle, sektörümüze güç kattığımıza inanıyoruz.”

Çatı eğitiminin merkezi Almanya’ya ziyaret
Projenin ilk adımı olarak, ÇATIDER yöneticileri ve projede yer alan meslek lisesi öğretmenleri, çatı eğitimi konusunda uluslararası saygınlığa sahip Almanya’yı ziyaret etti. Almanya’nın çatıcılık alanındaki en büyük kuruluşu Kuzey Rhein Eyaleti Çatıcılar Federasyonu ve Berufskolleg Goldern Meslek Koleji’nde bilgi alışverişinde bulunan Türk heyet, eğitim sistemi ile bölgedeki çatı ve yapıları inceledi.

Ayrıca meslek ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere ve usta öğreticilere yönelik hizmet içi eğitim modeli belirlenerek eğitim materyalleri hazırlandı. Meslek duayenleri, öğretmenlerle buluşarak, sektörel bilgi paylaşımında bulundu. İSOV Zincirlikuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ankara Yenimahalle Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde "Hizmet İçi Eğitim Kursu Etkinlik Programı" düzenlendi.  Etkinliğe 12 teknik liseden toplam 114 öğretmen katıldı. Farklı konulardaki sunum ve uygulamalarla öğretmenlere sektördeki en yeni gelişme ve teknolojiler hakkında bilgi verildi.

Öğrenciler meslek duayenleriyle buluştu
Öğrencilerin çatıcılık mesleği hakkında bilgi sahibi olması ve sektöre ilgisinin artırılması için, özel sektör temsilcilerinin katılacağı seminerler düzenlendi. Öğrencilerle özel sektör temsilcileri arasında rehberlik uygulaması gerçekleştirildi. Öğrenciler arasında farkındalığı artırmak için özel sektörün işbirliği ile teknik ve meslek liselerinde seminerler organize edildi. Etkinliklere yaklaşık 500 meslek lisesi öğrencisi katıldı.

e-öğrenme materyalleri hazırlandı
Proje kapsamında uzaktan eğitime katkı sağlamak amacıyla proje kapsamında geliştirilen 19 adet eğitim içeriği esas alınarak e-öğrenme materyalleri hazırlandı. Mesleki ve teknik liselerde çatı eğitimine yönelik uygulamalı eğitim standardı hazırlandı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 3. seviye eğitimlerinde kullanılmak üzere onaylandı. Onaylanan standarda uygun olarak proje ortağı liselerin çatı atölyelerinde kullanılacak maketler ÇATIDER üye firmaları tarafından hazırlanıp hibe edildi.

Çatı ustalarına da eğitim ve meslek sertifikası
Proje kapsamında Çatıcılık Belgesi olmayan ustalara yönelik mesleki teknik eğitim müfredatı da gözden geçirilerek güncellendi. Eğitimler sonucunda başarılı olanlara ÇATIDER’in Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalamış olduğu protokol gereğince MEB onaylı Mesleki ve Teknik Eğitim hükümlerine göre Başarı Sertifikası düzenleniyor.