Konut Haberleri
07 Tem 2015 11:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:54

Cari açığa mobilya dopingi!

Ofis Tekin Exclusive Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Tekin, Mobilya sektöründe Türkiye’de muhteşem bir potansiyel ve artan kalite olduğunu söyleyerk, "2023’e kadar mobilyada ‘made in Turkey’ markası oluşacak” dedi.

Cari açığa mobilya dopingi!
Türkiye’de mobilya sektörü yaklaşık 40 bin işletme ve 160 bini aşkın istihdamla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ederken, sektör temsilcileri ihracat ve ithalat rakamları arasındaki olumlu farkın ülke ekonomisin en büyük sıkıntılarından biri olan cari açığa çare olabileceğini belirtti.
Türkiye’nin mobilya başkenti olarak bilinen Ankara Siteler’de faaliyet gösteren Ofis Tekin Exclusive’in Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Tekin, Türk mobilya sektörü ihracatının 2014 yılı rakamlarına göre 2,4 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını hatırlatarak, gelecek yıl sektörün 3 milyar dolar ihracat hedeflediğini söyledi.

Mobilya sektöründe ‘ticaret fazlası’nın son yıllarda sürekli artığının altını çizen Tekin, “Bu artış sadece ihracat rakamlarında olmadı. Aynı dönemlerde iç piyasadaki talep de sektörde yüzleri güldürdü. Bu günlerde hem siyasi belirsizlik, Ramazan dönemi, yaz aylarının rehaveti gibi etkenler sektörde durgunluğa neden olsa da yapılacak yatırımlar ve sunulacak yeni modellerle sektörün yeniden hareketli günlere döneceğine inanıyoruz” dedi.

İthal ürüne verginin sonuçlarını iki ay sonra görebiliriz
Geçtiğimiz günlerde ithal mobilyaya getirilen yüzde 50 ek verginin sektöre yansımalarını da değerlendiren Tekin, şöyle devam etti:

“Bu tür önlemlerin sonucunu ilk bir kaç haftada almak mümkün olmuyor. Öncelikle satıcıların elindeki ithal mobilya stoklarının bitmesi gerekiyor. Bunun da Temmuz ayı sonunu bulacağını düşünüyorum. Bu sürecin ardından yerli üretim satışlarının ulaşacağı rakamlar, alınan önlemlerin ne denli etkili olduğu görmemiz açısından önemli olacak.”

“Mobilyada ‘made in Turkey’”
Türkiye’de ticaret fazlası veren çok az sayıda üretim alanı olduğuna dikkati çeken Tekin, “Bu sektörlerden biri de mobilya. Üst üste yaptığımız başarılı hamleler sektörün kendine güvenini getirdi. 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Amacımız, inşaat sektörünün ardından ülke ekonomisinde en çok katkı sağlayan sektörlerden biri olmak. Mobilya sektöründe Türkiye’de muhteşem bir potansiyel ve artan kalite var. 2023’e kadar mobilyada ‘made in Turkey’ markası oluşacak” dedi.