Konut Haberleri
29 Eyl 2016 09:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:42

Çanakkale Köprüsü'nde Japonlarla ortaklık için mutabakata varıldı!

Tamalandığında dünyanın en uzun aralıklı köprüsü ünvanını alacak olan Çanakkale Boğaz Köprüsü için Japon yetkililerle mutabakata varıldı..

Çanakkale Köprüsü'nde Japonlarla ortaklık için mutabakata varıldı!
Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından görevlendirilen OCG Danışmanlık Kuruluşu yetkilileri, Çanakkale'ye yapılacak köprü ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu.

Japon yetkililer, Çanakkale'ye yapılacak köprününoje alanına ilişkin çevre faktörleri, balıkçılık ve deniz hayatının korunması, istimlaklar ve tarihi mirasın korunması konularında bilgi almak ve çalışmalarda bulunmak üzere Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Ziyarete; Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özen, Gelibolu TSO Meclis Başkanı Hüseyin Tutum, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Zeybek, İlçe Ziraat Odası Başkanı Atilla Eraslan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Öztürk, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Uz ve Bülent Çetin, Genel Sekreter Hüseyin Çakmak katıldı.

Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından Çanakkale Boğaz Köprüsü konusunda araştırma ve inceleme yapan Oriental Consultants Firması (OCR) Uzmanı Hironori Kuroki, 18 Mart 2017 yılında temelinin atılması planlanan Çanakkale Köprüsü projesi ile ilgili bilgiler verdi.


Mutabakata varıldı

Hironori Kroki, 2014 yılında Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çanakkale Boğaz Köprüsü'nde Japonlarla ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabakat sağlandığını, bu kapsamda da projenin çevresel etkilerini araştırmak amacıyla Gelibolu'ya geldiklerini belirtti.

Bu toplantıdan önce ÇOMÜ Deniz Bilimleri Fakültesi'ne gittiklerini ve bu projeye yakın olan yerlerde hangi tür hayvan ve bitkilerin olduğu ile ilgili akademik bilgilendirme aldıklarını ifade eden Kroki, "Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası'nda araştırmanın bölgedeki balıkçılık sektörü, tarımsal üretim ve alanları üzerine etkileri konularında bilgi almak için bulunduklarını söyledi ve dünyanın en uzun aralıklı köprüsü Japonya'daydı, bu köprü yapılınca burada olacak" dedi.


Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özen, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak gıda tarım ve hayvancılıkla iştigal eden sanayicilerin kuruluşuyuz. Bugün burada İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Özgür Zeybek ve İlçe Ziraat Odası Başkanı Atilla Eraslan ile birlikteyiz. Üç kurum olarak beraber sinerji içinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz" diye konuştu. Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilçede yapılacak olan her türlü yatırıma pozitif baktıklarını vurgulayan Başkan İbrahim Özen, Çanakkale Köprüsü'nün kent ekonomisine çok önemli katkılarının olacağını belirtti.


Çanakkale köprü projesini çok önemsediklerini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Zeybek, "Köprünün buraya yıllar önce yapılması gerekirdi. İlçemizde hemen hemen bütün ürünlerin yetiştirilebildiği, tarım potansiyeli ve tarımdaki istihdam oranı yüksek bir bölgedeyiz. İlçemizin coğrafi konumu ve iklimi bitkisel, hayvansal ve su ürünleri yetiştiriciliğini olumlu yönde artıran özelliklere sahiptir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık sektörü yüz binlerce insana ekmek kapısı olduğu gibi gelişen ülkemizin büyüyen nüfusunu beslemekte önemli bir kaynaktır. Gelibolu, uzun kıyı sınırları ve zengin iç su kaynakları ile bu sektörde önemli bir yer tutmaktadır. Ege Denizi ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan Çanakkale ilimiz 671 kilometrelik sahil şeridi ile Çanakkale Boğazı, Saroz Körfezi, Edremit Körfezi, Bozcaada ve Gökçeada gibi iki adaya sahip olup, geniş av sahaları, avcılık çeşitliliği, tür çeşitliği bakımından zengindir" diye konuştu.

Buradaki toplantının ve bilgilendirmenin ardından Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay ziyaret edildi ve bilgi alışverişinde bulunuldu. Japon yetkili Hironori Kroki'ye ziyarette, Kaymakam Çağatay, bu projede bizim üstümüze düşecek ne yaparsa yapacağız" dedi.