Konut Haberleri
02 Eyl 2014 08:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:46

Çalışana Torba vurdu!

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, madencilerin 36 saat olarak belirlenen haftalık çalışma saatinin 37.5’e çıkarılacağını ve mesai saatlerinin esnetilmesinin “zorunlu” haller dışında mümkün olmayacağını kaydetti.

Çalışana Torba vurdu!
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri yarım kalan torba tasarı, 7, 8 ve 9 Eylül’de yapılacak görüşmelerle yasalaştırılacak. Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler nedeniyle tasarının sahibi gibi gözüken Çelik, G-20 ülkeleri çalışma bakanları toplantısı nedeniyle Avusturya’ya gideceğinde görüşmelerde bulunamayacak.

Çelik, madencilere ilişkin düzenlemelerde değişikliğe gidileceğini belirterek, daha önce 36 saat olarak belirlenen haftalık çalışma saatinin 37.5’e çıkarılacağını dile getirdi. Maden işçilerinin haftada 5 gün çalışıp 2 gün izin yapacağını belirten Çelik, bunun bir ilk olacağını kaydetti.

‘Kural esnetilemez!’
Çelik, “Değişiklikler arasında 36 saati 37.5 saate çıkarma var. 2 gün izin kullanacaklar. Cumartesi-pazar çalışıyorsa, pazartesi-salı izin yapacak” diye konuştu.

Çelik, “Bu kuralın esnetilmesi söz konusu olabilir mi?” sorusuna, “Kuralı var, çalıştıramazsın. Ancak o gün zorunlu mesai varsa, yüzde 100 ücret alacak. 1 lira ise 2 lira alacak. Çalışma saatleri kesin zorunlu, zorunlu mesai ise arızadan, hastalıktan kaynaklanıyorsa yapılabilecek. Ancak o zaman da iki katı ücret alacak. Onun dışında mesai olmayacak” dedi.

‘Tarih değişimine karşıyım’
Torba tasarının eylüle kalması nedeniyle, 30 Nisan olan vergi affı ve yapılandırma başlangıç tarihinin değişip değişmeyeceği merak konusu oldu. Bu konuda da konuşan Çelik, “Ben değişmesinden yana değilim. Bu arada ödemeyenler de oldu ama ben taraftar değilim” diye konuştu. Tasarının 2 ay daha gecikmesi nedeniyle son aylarda güncel borcunu ödemeyen vatandaşların sayısında da artış yaşanmıştı. Ödenmeyen vergi miktarı haziran itibarıyla nisan ayına göre 1 milyar lira artış gösterdi.


Tasarının madencilere yönelik düzenlemeleri

İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat, günlük çalışma süresi de 6 saat olacak. Maden işçilerinin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye düşürülecek. Yıpranma süreleri dikkate alındığında
yaş sınırı 43’e kadar inebilecek.

Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de, fiili hizmet süresi zammı
kapsamında olacak.

Soma’da ölen sigortalıların SGK borçları silinecek, ölenlerin eş ya da çocuklarından biri, yoksa bir kardeşi kamuda istihdam edilecek.

Düzenleme 13 Mayıs 2014 itibariyle geçerli olacak.