Kentsel Dönüşüm
23 Ağu 2013 12:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:33

Bursa Yıldırım kentsel dönüşümde "kat krizi"!

İmar izinleri altı sekiz ve 10 kat olarak verilen Bursa Yıldırım Kentsel Dönüşüm Projesi'nde Başbakan kat sayısını beşe düşürdü

Bursa Yıldırım kentsel dönüşümde "kat krizi"!
Bursa Yıldırım Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, “imar krizi” çıktı. Taraf Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre, Türkiye’nin, 3. Kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyan projede, imar izinleri altı, sekiz ve 10 kat olarak verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temel atma toplantısında kat sayısının beş ile sınırlandırılması talimatı verdi. Projeler şimdi sil baştan değiştiriliyor. Ancak bu kez de ek maliyeti kimin karşılayacağı tartışma konusu oldu.
 
Bursa’daki kentsel dönüşüm projesindeki kat krizinin hikâyesi şöyle:
 
Deprem açısından riskli bölgelerin başında gelen Bursa’da, toplam yedi mahallede bulunan 39 bin konutun yıkılarak, yerine çağdaş 50 bin konut yapılmasını öngören Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı. TOKİ ve belediyenin işbirliği ile hazırlanan proje, Türkiye’nin bu alanda gerçekleştirilen en büyük üçüncü büyük projesi olma özelliği taşıyor. Proje ile ilgili tüm imar izinleri verildi. Proje kapsamında yapılacak blokların ise altı, sekiz ve 10 katlı olarak yapılması kararlaştırıldı. Firmalar da, bu katlara göre maliyetlerini hesaplayarak, işi üstlendiler.
 
Başbakan talimat verdi
 
Proje, Başbakan’ın katılımı ile haftasonu start aldı. Törenden önce Erdoğan, proje hakkında yetkililerden bilgi aldı. Bu çerçevede, projede yapıların 10 kata kadar izin verildilğini öğrenen Başbakan, kat sayısına karşı çıktı ve toplantıda yetkililere, kat sayılarının beş ile sınırlandırılması talimatını verdi. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm projesinde kat sayısının beş ile sınırlandırılması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Tören bitti telaş başladı
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, kat sayısını beş ile sınırlayın talimatı ile birlikte, projede işler karıştı. Tüm hesaplarını ve proje maliyetlerini sekiz ve 10 kata gören yapan kamu ve müteahhit sektörü, yeni talimat üzerine çıkış aramaya başladı. Örneğin bir binadaki 10 katın beşe düşürülmesi halinde, projenin maliyeti ile bu yapıdan elde edilecek gelir de değişiyor. Bu durum da, mahalle sakinlerine dağıtılacak konutlardan, müteahhit firmalara yapılacak ödemelere kadar birçok kaleminin değişmesi anlamına geliyor. Bunun için şimdi yeni formüller üzerinde duruluyor. Ancak, ek maliyeti kimin üstleneceği ise henüz netleşmedi.