Konut Haberleri
01 Eki 2014 08:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:56

Burada hiç kiralık ev kalmadı

Suriyeli sığınmacılar, kentsel dönüşüm ve okulların açılması birleşince kiralık konut bulma sıkıntısı gündeme geldi. pek çok bölgede sığınmacıların talebi sebebiyle tavan yapan kiralar da kiralık konut bulmayı imkansız hale getirmiş durumda..

Burada hiç kiralık ev kalmadı
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin kamplarda kalmak istemeyen ciddi bir kısmı İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay’da kiralık ev talebinde patlamaya yol aınca kiralar da yüzde 100'e varan oranda arttı. Kiracık ev bulmak zorlaştı.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Suriyeli sığınmacıların az bir kısmı kendileri için kurulan 24 kampta yaşamını sürdürüken büyük bir kısmı ise ülke içinde serbestçe dolaşıyor. Maddi durumu iyi olanların şirket kurup dükkan açtığı sığınmacıların bir kısmı da dilencilik yapıp sokaklarda yaşıyor. Kendi  güçleri ile ev kiralayan sığınmacılar olduğu gibi akrabalarının evinde yaşayan veya akrabasının üzerine ev atın alanların sayısı da oldukça fazla.

Birkaç aile bir araya gelerek de ev arayan Suriyeliler, İstanbul, Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep gibi illerde kiralık ev fiyatlarının artmasının  ve arzın tükenmesinın en büyük sebebi durumunda. Emlak değerleme uzmanları ve emlak ofisi yöneticileri ülke genelinde kiralık ev fiyatlarının son bir yılda yüzde 20 ila yüzde 100 oranında arttığını belirtirken, Suriyeli mülteciler, üniversite öğrencilerinin yeni ev arayışı ve evi kentsel dönüşüme girenlerin ev talebi birleşince son aylarda kiralık ev bulmak her zamankinden daha da çok zorlaştığını belirtiyor.

Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamattin Aşa, Suriyeli mültecilerin İstanbul’da Esenler, Bağcılar, Güngören, Esenyurt ve Hadımköy bölgelerini seçtiğini bu doğrultuda bazı bölgelerde kiraların yüzde 100’ü bulan ölçüde arttığını belirtti. Aşa, geçen yıl ortalama kiralama fiyatlarının 500-600 lirayken, bu yıl 900-1000 liraya yükseldiğini de ekledi.

Sığınmacıların Anadolu yakasında Üsküdar, Pendik ve Kartal’ın tercih edildiğini söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, geçen yıl 700-750 lira olan kiralama bedellerinin taleple birlikte 1000 liraya ulaştığını söyledi.

Gaziantep’de kiralar yüzde 30 ila 50 arasında artış gösterdiğini söyleyen Gaziantep Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç,  Suriyelilerin Şahinbey ve Şehitkamil bölgelerini seçtiklerini, kiraların 600 ila 1200 lira arasında değiştiğini belirtti.

Şanlıurfa merkezinde kiraların 2013’e göre yüzde 25 arttığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Sınıra yakın bölgelerde artış yüzde 50’yi geçti. Hatay’da kiralar bir yılda yüzde 20-25 arttı. Kırıkhan, Reyhanlı’da artış yüzde 50’yi buldu” dedi.

Hatay’da kira fiyatlarının 400 ile 1200 lira arasında değiştiğini belirten emlakçılar, “Geçen yıl 350 lira olan bir ev şimdi 550 lira. Kimi ev sahipleri fırsatçılık yapıyor” dedi.  Şanlıurfa’da ise kira bedelleri 700 lira ile 3 bin lira arasında değişiyor.