Ekonomi
09 Mar 2015 09:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:27

Dolar galip, altın mağlup

Altın geçtiğimiz hafta ilk günden kendini hissettiren satış baskısına ve gün be gün ivme kazanan dolara rağmen dar bantta direnmeye çalışırken, son gün ABD'den gelen pozitif istihdam rakamlarıyla 9 haftanın en dip seviyesine yuvarlandı

Dolar galip, altın mağlup
Altın, haftayı yüzde 3.7’lik kayıpla kapatırken, dolar yüzde 3 kazandırdı. 

Altın yeni haftaya 1213 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Altın hafta sonu Çin’den gelen faiz haberi sayesinde yükselişe geçti. Çin, faiz oranlarını düşürerek para politikasında biraz daha gevşek bir modeli benimsedi. Çin Halk Bankası sürpriz bir şekilde, 1 yıllık faiz oranı ve 1 yıllık mevduat faizi oranlarında göreceli olarak indireme gitti.

Bu hamlenin deflasyonist fiyat baskısından dolayı yapıldığını ifade ederken bu haber, majör ham madde ithalatçısı olan ülkede yatırımcıları alıma yöneltti. Asya'da 1223 dolar/ons'a ulaşan altın bu seviyeyi koruyamadı. Sonraki güne sarkan satışlar madeni 1195 dolar/ons'a sürükledi. ABD piyasalarına geçildiğinde 1214 dolar/ons’a kadar hamle yapan altın, sonrasında ülkenin ekonomik verilerinin etkisinde geri çekildi. New York iş aktivitesinin uzun bir aradan sonra yeniden yükselişe geçmesi ve Mart ayına ait iyimserlik endeksinin de iyimser bir tablo çizmesi, altın negatif fiyatlandı. Hafta sonuna kadar 1200-1210 dolar/ons bandında işlem gören altın, Cuma günü ABD'nin Tarım Dışı İstihdam rakamlarının 240K beklentiye karşılık 295K açıklanmasıyla sert bir darbe aldı. 9 haftanın en kötü seviyesini 1163.90 dolar/ons ile kaydeden kıymetli maden, yüzde 3.7 kayıp verdi. Gümüş yüzde 4.1 ve platin yüzde 2.4 kayıpla altın’ı takip ederken, paladyum yeşilde kalmayı başardı.

Kıymetli madenler Ocak ayında piyasaların sevgilisi durumundaydı ve senenin ilk haftalarında yüzde 10 dolayında yükselmişti. Ancak tüm bu kazancı kaybeden altın senenin en düşük seviyelerinde işlem görüyor. Fiziki alımlarla desteklenmeyen altın, özellikle ABD’de işlerin yolunda gittiğini gösteren verilerle darbe almaya devam ediyor. Risk iştahı açılan yatırımcılar kağıt piyasasına yönelirken, diğer yandan güçlenen dolar karşısında altın’ın tahtı iyice sarsıldı. Yeni haftada Asya’dan tepki alımları gelebilir ve altın’da direnç haline gelen 1180 dolar/ons kırılabilir.