Konut Haberleri
16 Eyl 2014 17:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:51

Ev almak veya kiralamak isteyenler bunlara dikkat!

Gazeteci, yazar Fatoş Karahasan, ev satın alacaklara veya kiralık arayanlara dikkat etmeleri noktaları hatırlatan bir yazı kaleme aldı. İşte Fatoş Karahasan’ın cnnturk.com’da yer alan yazısı…

Ev almak veya kiralamak isteyenler bunlara dikkat!
Yılda 2 milyar TL’yi aşkın tapu işlemi yapılan ülkemizde, Emlak tüm yatırımcıların gözdesi durumunda. Ekonominin durgunlaştığı dönemlerde bile Türkiye’deki tapu işlem sayısı azalmıyor.

Bunun başlıca sebebi, gayrimenkulün yatırım aracı olarak ülkemizdeki geleneksel güvenilirliği.
2014 yerel seçimlerinin hemen ardından gayrimenkul işlemlerinin çoğaldığı ve tekrar canlı bir piyasaya geçildiği gözlemleniyor. 2250 gayrimenkul danışmanı ve 240 ofisten oluşan bir teşkilata sahip olan Re/Max’ın Türkiye Operasyon ve Pazarlama Direktörü Gökhan Karahan’a, kiralamak ya da satın almak için ev arayanların nelere dikkat etmeleri gerektiğini sordum. Aşağıdaki ipuçlarını paylaştı:

1. İstanbul ‘da fiyatlar geçen yıl %18-19 civarında yükseldi.
Arsa alımlarında, büyük değer artışı mega projelerin olduğu alanlarda gerçekleşiyor. Son dönemde Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Köprü, 3 Havaalanı civarındaki arsalara yatıım telepleri yükselmiş durumda.
Bu bölgelerde yatırım yapmak isteyenler dikkatli olmalı. Şehrin tam olarak nasıl gelişeceğini öngöremeyen küçük yatırımcılar adımlarını dikkatli bir biçimde atmalı.
2. Ticari gayrimenkul gelişiyor. Şirketler, giderek mesken niteliğindeki apartman dairelerinin yerine, ofis olarak tasarlanmış binalara yöneliyorlar. Maslak, Kağıthane ve Levent’te pazar 8-10 sene sonra doygunluğa erişebilir. Ancak, mevcut durumda, ofis hizmetleri sunan yeni yapılar ve plazalara yüksek talep var.
3. Ev almak isteyenler öncelikle evi kendisi için mi, yoksa yatırım amaçlı mı alacaklarına karar vermeliler. Her iki durumda da mutlaka, toplu taşım hatlarındaki gelişmeyi göz önüne almalılar.
Gökhan Karahan, kendi oturmak için ev alacaklara şu önerilerde bulunuyor.
* Evin size sunduğu yaşam alanına bakın. Görünen ve görünmeyen maliyetleri araştırın. Orada oturmanın size ve ailenin tüm fertlerine getireceği maddi ve manevi kolaylıkları ve zorlukları değerlendirin.
* Sizin ve eşinizin iş yerlerine, çocuklarınızın okullarına ulaşmaları için harcayacağınız parayı ve zamanı düşünün. Arabanız varsa, onun maliyetini hesaplayın. Evin toplu taşıma araçlarına yakınlığını göz önüne alın.
* Sitelerin aidatları çok yüksek rakamlara ulaşmış durumda. Bir ev satın alırken, mutlaka aidatları hesaba katın.
* Kiralamak için ev arıyorsanız, özellikle İstanbul’daki pahalı semtlerin dışına çıkın. Kensel dönüşüm nedeniyle evlerinden çıkan pek çok mülk sahibi, şu anda bölgedeki kiralık evlerde oturdukları için, bu semtlerde kiralar aşırı derecede yükselmiş durumda. Bu geçici bir trend, ona kanarak pahalı semtlerde yatırım yapmadan önce iyice düşünün.
* Tüm alım satımlarınızda vergiler hakkında bilgi edinin. Ev üzerinde herhangi bir ipotek olup olmadığını araştırın.
* Sistemin dışında yapacağınız, ruhsat olmayan her tür yatırım risklidir. Paranızı kaybedebileceğinizi düşünerek adım atın.