Sektörel
27 Eki 2015 13:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:39

Bakliyat fiyatlarında gevşeme başladı

Bakliyat ve kuru fasulyede son zamanların en bereketli yılı yaşanıyor

Bakliyat fiyatlarında gevşeme başladı
Kuru gıdada, bereketli günler başladı.

Bu yıl ve 2016 yılında, geleneksel lezzetlerimizin sevilen ikilisi “pilav üstü kuru” ya doyacağız.

2014 – 2015 yılları ekim ayı toptan dökme fiyat değişimi karşılaştırıldığında; pirinç ürün grubunda ortalama fiyat düşüşü yüzde 15 düşerken; dermason fasulye de ortalama fiyat düşüşü yüzde 16 olarak gerçekleşti.

Nitekim bu yıl gerçekleşen tarımsal üretimde, iklim koşullarının olumlu seyretmesi, çiftçiye verilen teşvikler gibi nedenlerle, buğday, arpa, yulafta son 10 yılın; kırmızı mercimek, çeltik (pirinç), kuru fasulyede ise son 3 yılın bereketli hasadı yapıldı. 

Kuru gıdada 2015 yılı hasadının verimli ve bereketli olduğunu hatırlatan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Topraklarımızdaki bereket, raflardaki fiyatları düşürmeye devam ediyor. Bu yıl halkımız, geleneksel lezzetlerimizden ‘pilav üstü kuru fasulye’ yemeğini daha ucuza yiyecektir” dedi.

Gelecek 3 yıla kalmadan, çeltik (pirinç) üretimi iç talebi karşılayabilir

Pirinçte, geçtiğimiz yıllarda iç talebin yüzde 60’ı ithal edilirken; son yıllarda çeltik (pirinç) üretiminde yaşanan artış ve devir stokları ile iç talebin asgari bir ithalat rakamı ile yeterli düzeyde karşılanabileceği tahmin ediliyor. Türkiye gelecek 3 yıla kalmadan, iç tüketimini karşılayacak kadar çeltik (pirinç) üretimi yapmaya hazırlanıyor.

Ülkemizde iç pazarın, yılda ortalama 700 bin ton pirinç talebinin olduğunu anlatan Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis, bu yıl yaklaşık 570 bin ton pirinç üretiminin gerçekleşebileceğini ve geçen yıldan devir eden pirinçle, iç tüketim talebinin sadece yüzde 15’i için ithalata ihtiyaç olabileceğini söyledi. Başta daha verimli olan Osmancık-97 çeltik tohumu ve modern tarım uygulamaları gibi nedenlerden dolayı, birkaç yıla kalmadan ülkemizin pirinç ithalatına gerek duymayacağını açıklayan Mehmet Reis, çeltiğe verilen teşviğin yanı sıra sulama altyapısının iyileştirilmesinin önemini vurguladı. Kuru fasulyede de, bu yılki mahsulün bereketli olduğunun altını çizen Mehmet Reis, “Pirinç ve kuru fasulyede, 2016 yılı yeni hasadına kadar, 2014 yılına kıyasla fiyatlardaki olası bir artış, daha düşük oranda olacaktır” dedi.

Mercimekteki artış ihracattan; nohuttaki artış leblebiden kaynaklanıyor

Bu yıl Türkiye’nin, kendi iç tüketim talebinden daha fazla kırmızı mercimek üretimi yaptığını ifade eden Mehmet Reis, 2014 – 2015 yılları Ekim ayı toptan dökme fiyat değişimi karşılaştırıldığında, kırmızı mercimekte yüzde 13 olarak gerçekleşen artış nedeninin ise, mercimeğimizin kendine özgü kalite ve özelliği neticesinde dış pazarın yoğun talebi doğrultusunda gerçekleşen ihracatı olduğunu açıkladı. Nohutta gerçekleşen yüzde 7’lik fiyat artışının leblebi fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını kaydeden Mehmet Reis, son dönemlerde döviz kurundaki artışa bağlı olarak maliyetlerde yaşanan yükselmenin de bulgurda yüzde 6’lık bir fiyat yükselişine neden olduğunu belirtti.

Türkiye’nin kuru gıda ürünleri iç talebinde, kendi kendine yetebilen bir ülke olmasının önemini dile getiren Mehmet Reis, kuru gıdada çiftçinin desteklenmesi devam ederken; işsiz olan genç nüfusun tarımda çalışmaya teşvik edilmesi yönündeki çalışmalarının yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.