Gündem
22 Nis 2014 09:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:58

Bu köprü sadece hayvanlar için!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kurt, ayı, geyik gibi yaban hayvanlarının trafik kazalarında ölmemesi için yeni bir proje başlattı.

Bu köprü sadece hayvanlar için!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yaban hayat kaynaklı trafik kazalarının önüne geçmek için karayollarına ekolojik köprüler kuruyor. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Karayolları ve Dışında Yaban Hayvanı Ölümleri Projesi (KARAYAP) hazırlandı.

Bu kapsamda karayollarına yapılacak ekolojik köprülerle yaban hayatı kaynaklı trafik kazalarının sebep olduğu can ve mal kayıplarının önüne geçilecek. Projeyle yaban hayatı bağlantılı kazaların sık gerçekleştiği noktalar da belirlenecek.

Bölünmüş yollar yaban hayatını da bölüyor

Özellikle otoyol ve bölünmüş yollar yaban hayatı yaşam alanlarının, ormanların bölünmesine sebep oluyor. Ortaya çıkan bölünmeler birbirinden bağımsız daha küçük bitki ve hayvan popülasyonlarının oluşmasına, türlerin tükenmeye karşı daha hassaslaşmasına neden oluyor. Bunların yanı sıra yaban hayvanlarının yaşam alanlarından geçen yollar trafik kazalarını artırıyor.

Bu nedenlerle proje kapsamında tespit edilen hassas alanlarda ekolojik bariyerler (üst geçit, alt geçit) oluşturulacak. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü bilgilendirilerek, inşa edilecek yeni kara ve demiryolları da bu veriler kapsamında köprülerin yapılmasıyla sağlanacak.

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun projeye ilişkin "Proje ile aynı zamanda yerel ve ulusal basın da takip edilerek verilerin haritada yer alması sağlanacak. Böylece bu harita ile yaban hayatı hakkında bilgi veren varlık-yokluk anket çalışması da yapılmış olacak" denildi.