Konut Haberleri
07 Ara 2017 10:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

'Bu imar rezaletine son vereceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, çok katlı binalara gelecek sınırlamanın 2018 yılı başında meclise sunulacağını belirtti. Özhaseki, yatay mimarinin özendirileceğini dile getirdi.

'Bu imar rezaletine son vereceğiz'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu şehirlerde çok katlı yapılara artık sınırlama getirilmesi konusuna ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den de açıklama geldi. Özhaseki, değişiklikler için düğmeye basılacağını dile getirdi ve “Bu imar rezaletin son vereceğiz” ifadelerini kullandı.  

Sonunda düğmeye basıldı

Akşam Gazetesi’nde yer alan bir habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar mevzuatında yaşanan sıkıntıları aşacak ve sağlıklı kentleşmeyi hızlandıracak düzenlemeler için düğmeye bastı. Yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle, hukuka aykırı ve haksız emsal artışı sağlayan, dikey mimariyi teşvik eden, şehir siluetini bozan imar planı değişikliklerinin önüne geçilmesi sağlanacak.

Çarpık kentleşme son bulacak

Gerekli altyapı ve sosyal donatı alanını sağlamak şartıyla yapılacak imar planı değişikliklerinde ortaya çıkacak değer artışından kamunun pay alması için mevzuat önerisi hazırlanacak. Kentsel dönüşüm ve depreme dayanıklı konutların yapılmasına yönelik önlemler de yine düzenleme içerisinde yer alacak. Belediye ve imar yasalarında değişiklik öngören taslağa son şeklinin verildiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Bu düzenlemeyle imar rezaletine son vereceğiz” diye konuştu.

2018 yılında hayata geçecek

Özhaseki düzenlemenin içeriği hakkında ise şu bilgileri verdi: “Belediyeler Yasası ve İmar Yasaları’nda çarpık kentleşmeye zemin hazırlayan uygulamalara son verilecek. Bu konudaki çalışmaları önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getireceğiz. Vatandaşın şikayetçi olduğu ne varsa hepsiyle ilgili hazırlık yaptık. Yeni düzenlemeyi 2018 başında TBMM’ye getirmeyi planlıyoruz Hiç kimse gelip benim parselime biraz daha yükseklik verin diyerek sebepsiz yere yükseltemeyecek.”

Yatay mimari özendirilecek

Bakan Özhaseki sözlerine şöyle devam etti: Özellikle Cumhurbaşkanımız, her fırsatta yatay mimariye işaret ediyor. Biz de bakanlık olarak yeni planlamalarımızda buna uyuyoruz. İstanbul’dan gelen yoğunluk taleplerinin tümünü reddediyoruz. Yeni planlamalarda yatay mimariyi özendiriyoruz.