İmar-Yapı
09 Haz 2014 13:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:11

Bu da bir "Rezidanskondu"

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ve Beşiktaş Belediye Meclisi’nin yaptığı plan tadilatlarıyla iki şirkete milyarlarca dolar rant yarattığı ortaya çıktı.

Bu da bir "Rezidanskondu"
İstanbul Zincirlikuyu’da Çiftçiler Holding’in arazisinde Türkerler İnşaat tarafından inşa edilen Çiftçi Towers adlı projede yasalar ve imar mevzuatları yok sayılarak inşaat yapılmasında göz yumulduğu öğrenildi.

Yok böyle rant

Sözcü’den İsmail Şahin'in ulaştığı bilgilere göre, yönetici merkez (ticaret) ve turizm alanı olan 23 bin metrekarelik araziye konut yapılması için izin verildi. Ancak yasalara göre sadece 5 katlı ve 15 metre yükseliğinde konut alanı inşa etme hakkına sahip proje sahipleri 46’şar katlı iki konut kulesi için kolları sıvadı.

Ayrıca, yükseklik serbest bırakılarak Boğaz öngörünümünde yer alan arazide gökdelen yapılmasının önü açıldı. Kulelerin taban oturumu 6 bin 755 metrekare olması gerekirken 20 bin metrekare arazi üzerinde inşaat yapıldı. Planlara göre 61 bin metrekare inşaat hakkı bulunurken, bodrum katları emsale dahil edilmeyerek toplamda 299 bin metrekare inşaat yapılmasına olanak sağlandı.

Böylece, neredeyse 5 kat fazla inşaat alanı ile İstanbul’un en değerli bölgesinde Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat milyarlarca dolar rant elde edilmiş olacak.

Kanuna aykırı inşaat yapılıyor

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun 10. maddesine göre, Boğaziçi alanında ve etkilenme bölgesinde kalan bir arazi üzerinde en fazla 15,5 metre yükseliğinde 5 katlı konut alanı inşa edilebiliyor.
Boğaziçi ön görünümü nedeniyle yapılaşmanın kısıtlandığı bir alanda bulunan Çiftçi Towers’ta ise kanunun getirdiği sınırlamalar bir kenara bırakılarak 46’şar katlı iki adet konut kulesinde 288 rezidans dairesi inşa ediliyor.

İstanbul'un en değerli lokasyonu olan Zincirlikuyu'da inşa edilen Çiftçi Towers'ta konutların metrekare birim fiyatları 7 bin 500 dolar ile 15 bin dolar arasında farklılık gösteriyor. Projedeki en ucuz daire 2 milyon 600 bin dolar, en pahalı daire ise 8 milyon 550 bin dolardan satılıyor.

10 kat yer altına indi içine AVM koydu

Boğaziçi Kanunu’na göre Boğaz'ı gören arazilerde inşa edilecek konut yapılarında, taban alanının imar parseli alanına oranını gösteren taban alanı kat sayısının yüzde 15'i geçemeyeceği belirtiliyor. Çiftçi Towers’ta imar planına göre yüzde 0,40 olması gereken taban alanı kat sayısı ise yüzde 87 seviyesine kadar yükseliyor. Böylece parselin neredeyse tamamında yapılaşmaya gidilerek mevzuata aykırı inşaat yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan plan tadilatına "bodrum katlar emsale dahil değildir" notunun eklenmesiyle Çiftçi Towers’ın yer altında fazladan inşaat yapmasının önü açıldı. 23 bin 859 metrekarelik parselin yüzde 87’sini kaplayan alanda yerin altında tam 212 bin 596 metrekare inşaat yapıldı. Zemin kat ve altında kalan 10 bodrum katı kapsayan bu inşaat alanı alışveriş merkezi ve otopark olacak. Emsale dahil edilmeyerek yer altında fazladan yapılan bu inşaat alanından proje sahipleri milyonlarca dolar rant elde edilecek.

Dava 6 yıldır bekliyor, inşaat sürüyor

Çiftçi Towers arazisinin imarının değiştirilmesinin ardından A.H.Ç isimli vatandaş, planın yasal mevzuata ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu belirterek 11 Nisan 2008 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak plan tadilatına itiraz etti.

Belediyenin bu talebi cevap vermemesi üzerine A.H.Ç, hem planı hazırlayan Beşiktaş Belediyesi’ne hem de değişikliği yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne davalı gösterek planın iptali için dava açtı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 18 Ağustos 2009’ta “davalı davayı süresinde açmadı” diyerek davayı reddetti. Bunun üzerine davacı kararı temyiz etti.

Danıştay 6. Dairesi 17 Mart 2010 tarihinde kararı davacı lehine bozarak dosyayı iade etti. Ancak, İstanbul 2. İdare Mahkemesi Danıştay kararına rağmen 27 Aralık 2012 tarihinde eski kararında direnerek davayı reddetti. Davacı 22 Mart 2013 tarihinde yeniden kararı temyiz etti. O tarihten bu yana Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nda dava dosyası sırada bekliyor. Aradan geçen 6 sene içerisinde hala davanın süresinde açılıp açılmadığı karara bağlanamazken ve davanın esasına dahi girilememişken, Çiftçi Towers’ın sahipleri inşaat çalışmalarına devam ediyor.

Mimarlar Odası: Şehircilik ilkelerine aykırı

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çiftçi Towers için yapılan plan değişikliği ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi'ne bir yazı gönderdi.
Çiftçi Towers için yapılan plan tadilatıyla şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri ve kamu yararına aykırı olarak yapılaşma yoğunluğunun artırıldığını ifade eden Mimarlar Odası, plan bütünlüğünü bozucu bu değişikliğin telafisi güç zararlara yol açacacağı ve yeni yapılacak projelere örnek teşkil edeceğini kaydetti.

Sorunları artıracak

Mimarlar Odası, Çiftçi Towers için yaratılan inşaat hakkı için şu çekinceleri dile getirdi: “Ayrıcalıklı plan tadil kararı ile kent yaşamını altüst eden ulaşım ve trafik sorunlarını içinden çıkılmaz hale gelecek, zaten yetersiz olan alt yapı ve donatı sorunları daha da artacak. Parsel ölçeğinde yoğunluk artışı getiren bu tür ayrıcalıklı imar koşulları kentin planlı gelişmesini deforme edecek. Kentsel yatırımların sağlıklı bir plan ve programa bağlanmasını engelleyecek.”

Başbakan buna da küser mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu’nda yükselen ve şehrin siluetini bozan “16/9” isimli kulelere tepkisini dile getirerek, “Sahibiyle konuştum. (Mesut Toprak) Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, beş yıldır konuşmuyorum” demişti. Boğaz ön görünümünde ayrıcalıklı plan değişiklikleriyle yükselecek ve kentin dokusunu bozacak olan 45 katlı Çiftçi Towers için, Başbakan Erdoğan'ın nasıl bir değerlendirmede bulunacağı merak konusu.