Konut Haberleri
26 Ağu 2016 20:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:36

Boğaz'ın üçüncü gerdanlığı açıldı! Geçişler 31 Ağustos'a kadar ücretsiz!

Türkiye'nin medar-ı iftihar projelerinden İstanbul Boğazı'nın 3. inci gerdanlığı, görkemli bir açılşa sahne oldu... Tüm dünya basını ve ajanslar heyecanla izledi...

Boğaz'ın üçüncü gerdanlığı açıldı! Geçişler 31 Ağustos'a kadar ücretsiz!
Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, üst düzey hükümet yetkilileri ve bürokratların katılımıyla açıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçişin ücretsiz olacağını açıkladı. Başbakan Yıldırım, "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyon, otobüs ve TIR'lar yarından sonra şehir içine giremeyecek" dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve konuk devlet başkanları eşliğinde açılış böyle gerçekleşti. Diyanet İşleri Başkanı mehmet Gülmez de dua okudu... 


DALGA GEÇENLER OLDU AMA KÖPRÜYÜ YAPTIK
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: "Köprünün temelini büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Biz yapacağız dedik ve işte Halep oradaysa arşın burada, yaptık. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün adını siz koydunuz. Boğazın altından bir Marmaray var. İnşallah 20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. Açılışını yaptığımız köprüyle denizin üzerinden üçüncü defa kıtaları birleştiriyoruz. Bu köprü hem tekerlekli, hem raylı geçişi sağlaması açısından öncü bir köprü. Bu köprü dünyada birçok yayınlara öncü olacak. Dünya filmleri buralarda çekilecek, bunu göreceksiniz. İnşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. Niye kıskanıyorlar bizi, işte bunlardan dolayı. 3. havalimanını da 2018'de açacağız. Üç katlı büyük İstanbul tüneli de var. Ekonomide tüm göstergeler olumlu yönde seyrediyor.

12-13 yaşında çocukları canlı bomba olarak kullanıyorlar. Bunlar Müslüman falan değil. Bizim dinimiz bir barış dinidir. Bunlar bizim dinimizi lekelediler, ama bu oyunu da biz bozacağız.

26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferinin 945. yıldönümü ve 1922'de Büyük Taarruz'un başladığı tarih o yüzden bugun açıyoruz.
 
İSTANBUL TRAFİĞİ RAHATLAYACAK
Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi: "Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferinin yıldönümü. İstanbul kapılarını açan Sultan Alpaslan'ın ruhu şad olsun. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için hayatını seve seve veren şehitlerin ruhu şadolsun.

İstanbul bir köprüler şehridir. İstanbul doğuyla batının köprüsüdür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. Dünyanın en geniş köprüsüdür. Üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür. 29 Mayıs 2013'te temeli attık. O gün dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. İki yıl sonra gazetenin birinde köprüden geriye iki kule kaldı dendi. O manşetleri atanlar gelsinler İstanbul'un köprüsünü görsünler. Bu köprüyü yapmaya karar verirken cumhurbaşkanımızla çok düşündük.

Otobüs,kamyon ve TIR'lar artık İstanbul'un içine giremeyecek
Yıldırım, şehirler arası taşımacılık yapan otobüs, kamyon ve TIR'ların İstanbul içine girmeyeceğini açıkladı. TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanlığı'na Mustafa Yıldırım, İstanbul'da günde bin 200'e yakın otobüsün çıkış yaptığını hatırlatarak, anılan kararın her bir otobüs için yılda ek 90 bin liralık maliyet oluşturacağını söyledi.



Güzergahları beraber inceledik. Dört tane güzergah inceledik, sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde Karadeniz'in girişinde bu tarihi eseri İstanbul'a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyon, otobüs ve tırlar yarından sonra şehir içine giremeyecek. İstanbul'un trafiği de biraz daha rahatlayacak."

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptığı konuşmada, "Bu muhteşem köprünün temelini 3 yıl önce cumhurbaşkanı olarak atmıştık. İstanbul'da hayat bundan sonra çok daha kolaylaşacak " diye konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman da konuşmasında "Türkiyemiz geliştikçe ve böyle eserlerle (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ilerledikçe önü kesilmek isteniyor. Çok yakın bir zamanda çok kara bir gün yaşadık ve 20 saat gibi kısa zamanda o kara gün atlatıldı ve inşallah öyle bir kara günler olmayacak" dedi.

36 ayda bitirilmesi öngörülen proje 27 ayda tamamlandı. 4 gidiş-4 geliş toplam 8 şeritten oluşan Köprü aynı zamanda bir şerit gidiş bir şerit geliş raylı sistemi de içerisinde barındırıyor.

Köprü'den geçiş ücreti 3 dolar olarak açıklandı. Dolar kurunun 1 Ocak'tan baz alınması nedeniyle geçişler KDV dahil 9.90 TL olacak.

Ağır vasıtaların sadece yeni Köprü'yü kullanması için çalışma yapılıyor. Çalışma sonuç verirse 2. Köprü'yü (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) kullanan araçlar artık sadece 3. Köprü'den geçiş yapabilecek.




Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.




İstanbul Boğazı'na inşa edilen dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden ilk geçişi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler yaptı. Tören sonrasında ise Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile açılıştaki diğer davetliler köprüden ilk geçişi Cumhurbaşkanlığı otobüsü ile gerçekleştirdi.

Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.

Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.