Ulaşım
31 Eki 2013 14:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:37

Boğaz'ın altından araçla geçiş ne kadar olacak?

Avrasya Tünel Projesi'nden araçla geçişin 4 dolar + KDV olması planlanıyor

Boğaz'ın altından araçla geçiş ne kadar olacak?
İki yakayı 106 metre derinde birleştiren Avrasya Tüneli'nin 2015 yılında açılması planlanıyor. Tünelle Kazlıçeşme-Göztepe arası otomobille 15 dakikaya inecek. Temeli 26 Şubat 2011'de atılan proje kapsamında Cankurtaran sahili ile Haydarpaşa arasında inşa edilecek
 
.'100 DAKİKADAN 15 DAKİKAYA İNECEK'
 
Milliyet'in haberine göre, 'İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi'nin tamamlanmasıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasında 100 dakikaya varan seyahat süresi 15 dakikaya kadar inecek. İstanbul Boğazı'nın altından Avrupa ve Asya yakasını karayoluyla bağlayacak projede deniz tabanının altından geçecek tünel 5,4 kilometre uzunluğunda olacak. Güzergahın tamamı ise 14,6 kilometre. Karayolu tüneline ek olarak tünele ulaşacak mevcut yollar da genişletilecek. Boğaz'ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlanan tünel olumsuz hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde tasarlandı.
YALNIZCA OTOMOBİL VE MİNİBÜSLER
 
Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki trafiği hafifletmeyi hedefleyen proje, biri geliş, diğeri gidiş olmak üzere iki katlı karayolu şeklinde inşa edilecek. Tünel, Boğaz zeminindeki kayalara tünel açma makinesi aracılığıyla inşa edilecek. Zemin özel tasarlanan makinelerle kazılıyor ve günlük ilerleme hızı 8-10 metre. Deniz tabanının altına inşa edilecek 5,4 km uzunluğundaki tünelin maliyetiyse 1.1 milyar dolar. Kamyon, otobüs ve motorsiklet gibi iki tekerlekli araç trafiğine kapalı olacak tünelden yalnızca otomobil ve minibüsler geçiş yapabilecek. Tünelden geçişin 4 dolar + KDV olması planlanıyor.
Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen tünelin projelendirilmesi, inşaası ve yaklaşık 26 yıllık işletmesi Türk-Kore ortak girişimi Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. tarafından yapılacak.