Arsa-Arazi
30 Haz 2014 08:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:23

İmza atarken dikkat! Bir villa aldılar hayatları karardı

Antalya'nın Alanya ilçesine yerleşen zengin bir Hollandalı çift, buraya yerleşmek için gayrimenkul işi yapan bir kişiden arsa aldı. Ne olduysa da ondan sonra oldu...

İmza atarken dikkat! Bir villa aldılar hayatları karardı
Çift, arsayı aldıkları kişiye bir de villa yaptırdı. Arsa ve villa için toplam 260 bin Euro ödeme yapan çift, villanın teslimi sürecinde Türk tarafı ile bir dizi sorun yaşadı. Ancak çift asıl sıkıntıyı, bankadan aldıkları telefonla yaşamaya başladı. 4 milyon liralık varlıklarına, 500 bin Euro’luk senet nedeniyle haciz konulduğunu öğrendiler. Çiftin iddiasına göre işleme konan senet sahte. Senet sahibi ise çiftin kendilerine borcu olduğu savunmasında. Hollandalı çift, 7 yıldan bu yana, 8 bilirkişi raporuna konu olan senedin kendilerine ait olmadığını kanıtlamaya çalışıyor.

Adrianus Van Der Louw (75) ile eşi Teuntje Justine Van Vliet (70) yaşamlarının geri kalanını Alanya’da geçirmek istedi. Hürriyet'in haberine göre Alanya’ya sık sık gelen çift önce bir apartman dairesi satın aldı. Daha sonra gayrimenkul işleriyle uğraşan Sami Ü.’den bir arsa aldı. Aynı zamanda villa da inşa eden Ü., Hollandalı çifte bir de villa yapımı konusunda anlaştı. Çift, arsa ve villa inşaatı için toplamda 260 bin Euro’ya anlaştı. Tapu teslimi ve villadaki eksik kalan işler için taraflar bir takım sorunlar yaşadı. Karşılıklı suçlamalardan sonra taraflar 24 Ağustos 2004’te bir ibraname imzaladı. Bu ibranameyle tarafların birbirinden alacaklı olmadığı, kimsenin kimseye borcunun olmadığı imza altına alınmış oldu.

BANKADAN TELEFON GELDİ
Ancak 2007 yılı ocak ayı başında Hollandalı çift, hesaplarının bulunduğu bankadan aldıkları telefonla şaşkınlık yaşadı. Bankadan verilen bilgiye göre çiftin bankada bulunan 1 milyon Euro ve 660 bin liralık hesapları bloke edilmişti. Aynı süreçte sahip oldukları otomobil ve ev de haczedilmişi. Kısa bir süre sonra evdeki eşyaları da haczedildi. Çift olayın nedenini anlamak için avukatları ile temasa geçti. Yapılan araştırmalar sonrası durum anlaşılmaya başladı.
‘BANA BORÇLARI VAR’
Buna göre Hollandalı çift, 15 Haziran 2005 günü 500 bin Euro’luk bir senedi, borçlarına karşılık, imzalayıp Sami Ü.’ye vermişti. Ü. de ödeme tarihi 15 Kasım 2006 olan bu senedi, daha önce iş yaptığı ve İstanbul’da kuyumculuk yapan Seyit B.’ye borcuna karşılık ciro etmişti. Ancak Hollandalı çift hiç kimseye borçlarının olmadığı, kimseye de senet vermedikleri iddiasında ısrar etti. Teuntje Justine Van Vliet mahkemeye sunduğu belgelerde, senedin imza altına alındığı tarih olan 15 Haziran 2005 günü, ülkesinden Antalya’ya geldiğini evine ise akşama doğru vardığı anlatmaya çalıştı. Anılan günü senet imzalamış olmasının mümkün olmadığını ifade etmeye çalıştı. Sami Ü. verdiği ifadelerde, çiftin kendisine borçlu olduklarını söylerken, Seyit B. ise, çifti tanımadığını, senedi, kendisine borçlu olan Sami Ü.’den aldığını kaydetti.

HESAPLARA HACİZ
Seyit B., elindeki senedi 2007 ocak başında işleme koydu. Hollandalı çiftin banka hesapları, tapu kayıtları yanı sıra otomobilleri ve evdeki eşyaları haczedildi. Çift, İstanbul’daki avukatları Ceyhun Barlas aracılığı ile yapılan işlemlere itiraz etti.

‘SENET SONRADAN OLUŞTURULDU’
Çift Sami Ü. ve Seyit B. hakkında, ‘evrakta sahtecilik’ suçlaması ile savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık, yürüttüğü soruşturma sonrası ikili hakkında dava açtı. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde üç yıla yakın süren dava dosyasına 8 ayrı bilirkişi raporu girdi. Adli Tıp Kurumu, Polis Kriminal ve Jandarma Genel Komutanlığı gibi kurumlardan gelen raporların önemli bir bölümü, senedin sonradan oluşturulduğunu ortaya koydu. Söz konusu raporlara göre, senetteki imzalar Hollandalı çifte ait. Ancak, boş kağıtta yer alan imzaların üst kısmı sonradan doldurulmuştu.

MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ
Asliye Ceza Mahkemesi yaptığı yargılamayı Temmuz 2012’de sonlandırdı. Mahkeme her iki sanık hakkında, yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı  verdi. Dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi  23 Mayıs 2013 günü, yerel mahkemenin verdiği kararı oybirliği ile bozdu. Dava dosyası yine mahkemesine geldi. Mahkeme üç celse daha ele aldığı dosyasında, daha önce verdiği kararında direndi. 3 Haziran günü yapılan duruşmada sanıklara bir kez daha beraat verildi. Dosya yeniden Yargıtay’a gidecek. Hollandalı çiftin İstanbul Ticaret Mahkemesi’nde açtığı tespit davası ise sürüyor. Çiftin banka hesapları ve gayrimenkulleri üzerindeki tedbir ise sürüyor.
dgokce@hurriyet.com.tr