Kentsel Dönüşüm
14 Nis 2013 16:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:22

Bin binadan sadece 20'si sağlam çıktı

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan ilk risk testi sonuçlarına göre bin 4 konuttan sadece 20'si depremde ayakta kalacak durumda.

Bin binadan sadece 20'si sağlam çıktı

 

Türkiye genelinde yaklaşık 6.5 milyon yapının yenilenmesini öngören kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan ilk risk testlerinden ürkütücü sonuçlar ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekim ayı başında start verdiği kentsel dönüşüm projesinin ilk risk analizi sonuçlarına göre hak sahiplerinden gelen talepler doğrultusunda bugüne kadar toplam bin 4 binanın risk analizi gerçekleştirildi. Bu konutların ise sadece 20 adedinin sağlam, 984'ünün ise riskli sınıfında olduğu belirlendi. Yine aynı analizlerde, binalarda deniz kumu kullanıldığı, beton içerisindeki iri agrega miktarının yetersiz olduğu, beton standardının kriterlerin çok altında bulunduğu ve birçok yapının yıkılma tehlikesi altında olduğu belirlendi.
Büyük kısmı boşaltıldı
Söz konusu 984 bina ile ilgili ise riskli ve yıkılması gerektiğine yönelik rapor düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen risk analizi çalışmalarının büyük kısmı İstanbul, Ankara, Bursa, İzmit gibi büyük şehirlerde yapıldı. Risk analizi yapılan binaların arasında, lüks olarak satışa sunulan projeler de bulunuyor. Yetkililerin hazırladığı raporlar doğrultusunda, binaların bir kısmı boşaltılırken, bir kısmının yıkımı da sürüyor.
 
Star