Teknoloji
19 Ağu 2016 17:21 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:49

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

- "Bu toplum özellikle 15 Temmuz'dan itibaren varolan birlik ve beraberliğini daha da artırmıştır. Her türlü kötülük, her türlü terör ve şiddet bu birlik ve beraberliğin karşısında yenilmeye ve ezilmeye mahkumdur"- "Altyapıyla ilgili süreçlerin ve ön hazırlıkların tamamını kamu olarak biz yapalım...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

EDİRNE (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bu toplum özellikle 15 Temmuz’dan itibaren varolan birlik ve beraberliğini daha da artırmıştır." dedi.

Özlü, Edirne'deki iş adamları ve sanayiciler ile bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmaya Van, Elazığ ve Bitlis’te gerçekleşen terör saldırılarında hayatlarını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile Türkiye'ye saldıranların masaya PKK kartını sürdüğünü belirten Özlü, "Herkesin şunu bilmesi gerekiyor; Türkiye bu tür terör hadiseleriyle hizaya çekilecek bir ülke değildir. Bu toplum özellikle 15 Temmuz’dan itibaren varolan birlik ve beraberliğini daha da artırmıştır. Her türlü kötülük, her türlü terör ve şiddet bu birlik ve beraberliğin karşısında yenilmeye ve ezilmeye mahkumdur." diye konuştu.

Toplumsal kaos ortamı oluşturmaya çalışan, Türkiye’yi zayıf düşürmeyi ve yolundan döndürmeyi hedefleyen terör örgütlerine asla izin verilmeyeceğini vurgulayan Özlü, Türkiye'nin büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğini söyledi.

Türkiye'nin büyümesinden ve güçlenmesinden rahatsız olanlara verilecek en iyi cevabın Türkiye'yi daha fazla büyütmek ve güçlendirmek olduğunu belirten Özlü, şunları kaydetti:

"Hepimiz kollarımızı yeniden sıvayalım, çok daha büyük bir aşkla ve şevkle işimize gücümüze odaklanalım. 15 Temmuz’dan sonra Çanakkale’de, Sakarya’da, Bursa ve Konya’da, sanayicilerimizle ve iş insanlarımızla bir araya geldim. Hepsinin moralinin son derece yüksek olduğunu gördüm. Bütün iş insanlarımızın milletimize karşı vefa hissi taşıdıklarına ve bu ülke için değer üretmeye çok daha hevesli olduklarına şahit oldum. Aynı heyecanı Edirne'nin de taşıdığını görüyorum. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak, sizlerle sadece bu zor zamanlarda değil, her zaman çok yakın bir iş birliği içinde olacağız."

Ankara’da oturup kalmayacaklarını ifade eden Özlü, her zaman sahada vatandaşlarla birlikte olacaklarını söyledi.



- "Sürdürülebilir büyüme hedeflerimize özel sektörün daha fazla yatırım, üretim ve ihracat yapmasıyla ulaşabiliriz"



Özlü, 65. hükümetin en önemli önceliklerinden birisinin özel sektörün önünü açmak olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zira bir ülke kamu yatırımları yoluyla gelişemez, kalkınamaz. Kamu yatırımları yoluyla belki 1 veya 2 yıl ekonomiyi büyütebilirsiniz. Ancak sürdürülebilir büyüme hedeflerimize, sadece ve sadece özel sektörün daha fazla yatırım, üretim ve ihracat yapmasıyla ulaşabiliriz. Bu nedenle biz kamu olarak, altyapıları hazırlayacağız, yasal mevzuatımızı sadeleştireceğiz, diplomasi yoluyla ihracat kanallarınızı genişleteceğiz. Yatırımların önündeki engelleri kaldırmakla kalmayacağız, özellikle nitelikli yatırımlara ve Ar-Ge projelerine teşvik ve destekler sağlayacağız. Bizim açtığımız yollardan da sizler ilerleyeceksiniz. Siz o yollarda ilerledikçe, Türkiye de hedeflerine daha fazla yakınlaşacak."

Darbe girişimi gibi olağanüstü bir hadiseye rağmen yatırımcıların orta ve uzun vadede ihtiyaç duyacağı birçok yeni düzenlemeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Özlü, "Son dönemde yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla kapsamlı yasal bir düzenleme yaptık. İş kurmayı ve iş yapmayı kolaylaştırdık. Devlete olan borçları yeniden yapılandırdık. Ülke tasarruflarını artırmak amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’yle ilgili bir çalışma yaptık." dedi.

Türkiye’nin büyük projelerini hayata geçirmek için Varlık Yatırım Fonu’nun kurulacağını belirten Özlü, "İhracatçılarımıza yeşil pasaport uygulamasına yakında başlıyoruz. Teşvik sisteminde çok radikal değişiklikler yapmak için de bir çalışma başlattık. Teşvikte yeni anlayışımız, yatırıma ve yatırımcıya özel teşvikler vermek olacak. Katı olmayacağız, kural dayatmayacağız. Tam aksine, yapıcı ve esnek olacağız." şeklinde konuştu.



- "Yatırım yeri bulmayı kolaylaştıracağız"



Faruk Özlü, yatırım ihtiyacı ne ise en uygun desteğin verileceğini ifade ederken, mart ayı başında yasallaşan Ar-Ge Reform Paketi’nin ikincil mevzuatını da yayımladıklarını hatırlattı. Mayıs ayında meclise sevk edilen Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın da ekim-kasım aylarında yasallaşacağını bildiren Özlü, şunları kaydetti:

"Üretim reform paketiyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu paket ile ülkemizde üretenin ve üretimin önünü açacağız. Özellikle de yatırım yeri bulmayı kolaylaştıracağız. Altyapıyla ilgili süreçlerin ve ön hazırlıkların tamamını kamu olarak biz yapalım istiyoruz. Çünkü sanayicinin bu süreçlerle oyalanmasını, vakit ve enerji harcamasın istemiyoruz. Sanayici, sadece yatırımına, ne üreteceğine, nasıl üreteceğine, ürettiğini nereye ve nasıl satacağına, teknolojiye ve tasarıma odaklansın istiyoruz. Kısaca diyoruz ki, devlet kendi işini doğru yapsın. Yapsın ki, böylece sanayici de kendi işini rahat rahat yapabilsin."



- Ergene Havzası'nın durumu



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Edirne'de de yatırımların devam ettiğini belirterek, "Sadece Kırkpınar'ı da daha iyi değerlendirse şehre çok ciddi ekonomik katkılar sağlayabilir." dedi.

Ergene Havzası ile ilgili sıkıntıları en iyi sanayicilerin bildiğini ifade eden Özlü, şöyle devam etti:

"Geçmişte atılan yanlış adımlar, zaman içinde birikerek büyük problemlere dönüştü. Bu problem sadece tarımı değil, sanayiyi de olumsuz etkiledi. Çevre dostu üretim yapmayı bir yük olarak, bir maliyet olarak görmeyelim. Tam aksine, yeşil üretim bugün küresel rekabet gücü kazanmada, en az teknoloji kadar önemli bir husustur. Yarın Orman ve Su İşleri Bakanımız sayın Veysel Eroğlu da bu bölgeye gelecek. Tekirdağ’da, bakanımız ve sanayicilerimizle birlikte Ergene Havzası’yla ilgili son gelişmeleri değerlendireceğiz. İnşallah, hem bu bölgedeki kirlilik sorununa son vereceğiz hem de sanayicilerimizin önünü biraz daha açmış olacağız."

Edirne ve tüm Trakya’nın çok daha güçlü bir sanayi havzasına dönüşeceğini belirten Özlü, kente Bilim ve Teknoloji Merkezi kuracaklarını da bildirdi.

Özlü'nün konuşmasının ardından Trakya'da yatırımları bulunan sanayici ve iş adamları da, toplantıda, istek ve görüşlerini dile getirdi.

Bu arada, Selimiye Camisi'nde cuma namazı kılan Özlü, AK Parti Edirne İl Başkanlığı ve Edirne Belediye Başkanlığı'nı da ziyaret etti.