Ekonomi
23 Tem 2014 15:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:34

BES fonları getiride fark attı

Bireysel emeklilik fonları uzun vadeli yatırım olarak diğer hanehalkı tasarruflarını geride bıraktı

BES fonları getiride fark attı
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği araştırmasına göre son 10 yılda devlet katkısı hariç bireysel emeklilik fonlarının getirisi diğer tasarruflara göre 63 puan daha fazla gerçekleşti. 2004 ile 2014'ün ilk 6 ayı arasında hanehalkı tasarrufları yüzde 173 getiri sağlarken emeklilik fonları ise yüzde 236 getiri sağladı.

Özellikle hisse senedi piyasası koşullarının iyileşmesi ve faizin düşmesi ile birlikte bireysel emeklilik fonları getirisi de 2014'te tekrar artıya döndü. 2013'te eksi getiri sağlayan fonlar 2014'ün ilk 6 ayında yüzde 10'a yakın getiri sağladı.

BES VASITASIYLA BORSAYA MİLYONLARCA YATIRIMCI GELECEK

Bireysel emekliliğin uzun vadeli bir yatırım aracı olarak algısının artması ile birlikte daha çok yayılacağını öngören Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Keler emeklilik fonları ve ekonomiye katkısını anlattığı basın toplantısında bireysel emeklilik vasıtasıyla hisse senedi piyasasında önümüzdeki yıllarda yatırımcı sayısının 5-10 milyonlara ulaşacağını söyledi.

Emeklilik fonarının uzun vadeli bakılması gereken bir yatırım olduğunu belirten Alp Keler “Piyasaların performansı ile portföy yöneticilerinin performansını birbirine karıştırmamak lazım. Rakamlar net olarak göstermektedir ki, emeklilik doğası gereği uzun vadeli bir yatırım aracıdır ve bu enstrümanlar Türkiye’de iyi yönetilmektedir.” diye konuştu.

Türkiye'de bireysel emeklilik sektöründe alınacak yolun büyük olduğunu belirten Keler "Türkiye’de sektör büyüklüğünün gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 4 Bu rakam Güney Afrika, Brezilya, Güney Kore gibi gelişmekte olan ülkelerde yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor" dedi.