Kentsel Dönüşüm
05 Tem 2014 10:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:27

Belediye vatandaşın parasını ödemedi!

Turan Yıldırım, Esenyurt Belediyesi’nin ‘Park yapacağım’ diyerek istimlak ettiği arazisinin ücretini almak için 11 yıldır hukuk mücadelesi veriyor. AYM’nin ‘hak ihlali’ diyerek 13 bin TL tazminata hükmettiği olayda belediye ‘Borcum var’ diyor

Belediye vatandaşın parasını ödemedi!
Tu­ran Yıl­dı­rım 25 yıl bo­yun­ca dev­le­te hiz­met et­miş bir me­mur. Ma­li­ye’­den emek­li olan Yıl­dı­rı­m’­ın Esen­yurt Ör­nek­te­pe Ma­hal­le­si­’n­de­ki ara­zi­sini be­le­di­ye ka­mu­laş­tır­ma için alır fa­kat be­de­li­ni öde­mez. Bu­nun üze­ri­ne mağ­du­ri­yet ya­şa­yan Yıl­dı­rım 5 yıl bo­yun­ca an­laş­mak üze­re Esen­yurt Be­le­di­ye­si­’nin ka­pı­sı­na gi­der ge­lir. Bir so­nuç ala­ma­yın­ca so­lu­ğu mah­ke­me­de alır.

KAMU MALI KARARI

14 Ma­yıs 2008’de Bü­yük­çek­me­ce 3. As­li­ye Hu­kuk Mah­ke­me­si­’ne aç­tı­ğı da­va so­nu­cu ka­mu­laş­tır­ma be­de­li ola­rak met­re­ka­re­si 400 li­ra be­del bi­çi­le­rek gay­ri­men­ku­lün ka­mu ma­lı ola­rak tes­cil edil­me­si­ne ka­rar ve­ri­lir.

Fa­kat Esen­yurt Be­le­di­ye­si, mah­ke­me­nin bu ka­ra­rı­nı uy­gu­la­maz. Be­le­di­ye­’nin iti­raz­la­rı üze­ri­ne tem­yi­ze gi­den ka­rar, Yar­gı­tay 5. Hu­kuk Da­ire­si­’n­ce ona­nır. An­cak, Yıl­dı­rı­m’­ın hu­kuk mü­ca­de­le­si bu­nun­la da bit­mez. Be­le­di­ye ka­mu­laş­tır­ma be­de­li­ni öde­me­yin­ce 31 Ekim 2014’te Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’ne baş­vu­rur ve mah­ke­me mül­ki­yet ve adil yar­gı­la­ma hak­la­rı­nın ih­lal edil­di­ği­ne ka­rar ve­rir.

AYM HAK İHLA­Lİ DE­Dİ

Esen­yurt Be­le­di­ye­si'nin 2003 yı­lın­da park yap­ma ama­cıy­la is­tim­lak et­ti­ği 400 met­re­ka­re­lik ar­sa­nın sa­hi­bi Tu­ran Yıl­dı­rım 11 yıl­dır hu­kuk mü­ca­de­le­si ve­ri­yor. Esen­yurt Be­le­di­ye­si'nin ar­sa be­de­li­ni öde­me­me­si üze­ri­ne yar­gı yo­lu­na baş­vu­ran Yıl­dı­rım, ka­zan­dı­ğı on­lar­ca mah­ke­me ka­ra­rı­na rağ­men bir tür­lü pa­ra­sı­nı ala­ma­dı. Bu du­ru­mu şi­ka­yet et­mek üze­re 20 de­fa Bİ­MER'e ya­zı yaz­dı.

Son ça­re Ana­ya­sa Mah­ke­me­si'ne bi­rey­sel baş­vu­ru hak­kı­nı kul­lan­dı. Yıl­dı­rım'ın şi­ka­ye­ti­ni in­ce­le­yen yük­sek mah­ke­me, mül­ki­yet ve adil yar­gı­lan­ma hak­kı­nın ih­lal edil­di­ği­ne hük­met­ti. Ağabeyiy­le bir­lik­te Yıl­dı­rı­m’­a top­lam 13 bin 300 TL ma­ne­vi taz­mi­nat ve yar­gı­la­ma gi­der­le­ri­nin baş­vu­ru­cu­la­ra öden­me­si­ni ka­rara bağ­la­dı. Fa­kat Esen­yurt Be­le­di­ye­si Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’nin ka­ra­rı­na rağ­men ha­re­ke­te geç­me­di.

BAL­YO­Z O AK­ŞAM UYGULANDI

Hak­kı­nı ara­mak için Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Mah­ke­me­si­’ne baş­vu­ru yap­ma­ya ha­zır­la­nan Yıl­dı­rım, “Er­ge­ne­kon ve Bal­yoz'da alı­nan Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ka­rar­la­rı he­men ak­şa­mı uy­gu­la­nı­yor. Fa­kat Esen­yurt Be­le­di­ye­si yıl­lar­dır bu mah­ke­me ka­rar­la­rı­nı hi­çe sa­ya­rak be­ni mağ­dur edi­yor. En üst hu­ku­ki mer­ci olan Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ka­ra­rı­nı da uy­gu­lan­ma­ya­cak­sa Tür­ki­ye'de hu­kuk­tan na­sıl söz ede­ce­ğiz? 11 yıl­dır ba­na ay­nı açık­la­ma­yı ya­pı­yor­lar. Sa­de­ce imar borç­la­rı yü­zün­den sı­ra­sı ge­lin­ce öde­me ya­pa­cak­la­rı­nı söy­lü­yor­lar" şek­lin­de ko­nu­şu­yor.

ARA­ZİM ALIN­DIY­SA BE­DE­Lİ ÖDEN­ME­Lİ

11 yıl­dır ver­di­ği hu­kuk mü­ca­de­le­si­ni an­la­tan Yıl­dı­rım ya­şa­dık­la­rı­nı şu şe­kil­de an­la­tı­yor: “Bu­nu kim­se­nin ba­na ya­şat­ma­ya hak­kı yok. Be­nim de­di­ğim de­dik di­ye ha­re­ket edi­yor­lar. Be­le­di­ye be­de­li­ni öde­me­den ka­mu ku­ru­mun­da kul­la­nı­la­cak di­ye ar­sa­ma el at­tı.

40 par­sel­lik bir alan­da be­nim gi­bi on­lar­ca ki­şi var­dı fa­kat te­dir­gin­lik­ten yar­gı­ya baş­vu­ran sa­de­ce ben ol­dum. Be­le­di­ye ba­zı­la­rı­nın öde­me­le­ri­ni yap­tı. Ama bi­zim eli­miz­de mah­ke­me ka­rar­la­rı ol­ma­sı­na rağ­men hi­çe say­dı­lar. Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’nin ka­ra­rı­nı uy­gu­la­ma­mak o ül­ke­de hu­kuk dü­ze­ni­nin, Ana­ya­sa­’nın ol­ma­dı­ğı­nı her­ke­sin ken­di hu­ku­ku­nu ken­di be­lir­le­di­ği an­la­mı­na ge­li­yo­r.”

‘MAH­KE­ME KA­RA­RI Hİ­KA­YE’

Ar­sa­nın ka­mu­laş­tı­rıl­dık­tan son­ra be­de­li­ni öde­me­si için Esen­yurt Be­le­di­ye­si­’ne baş­vu­ran Yıl­dı­rım yet­ki­li­le­rin yap­tı­ğı açık­la­ma­yı şu söz­ler­le an­la­tı­yor: “Ar­sa be­de­li için pa­zar­lık yap­tı­lar bi­zim­le.

‘Ge­cik­me­den do­la­yı fa­iz öde­me­yiz, biz be­lir­le­di­ği­miz ra­ka­mı öde­ye­ce­ğiz ak­si tak­dir­de mah­ke­me ka­ra­rı fa­lan hi­ka­ye­’ de­di­ler. Bu­nu di­yen baş­kan yar­dım­cı­sı sı­fa­tıy­la gö­rev ya­pan bi­riy­di. Her git­ti­ği­miz­de hu­ku­kun hiç­bir ka­ide­si uy­gu­lan­ma­dı­.”

Belediye borçları bahane gösterdi

Esen­yurt Be­le­di­ye­si yap­tı­ğı ya­zı­lı açık­la­may­la is­tim­lak be­de­li­n öde­me­me­si­ni 2004 yı­lın­dan be­ri bi­ri­ken borç­la­ra bağ­la­dı. Açık­la­ma­da be­le­di­ye­nin yük­lü imar borç­la­rı­nın bu­lun­du­ğu borç­la­rın sı­ra­sı da­hi­lin­de öde­ne­ce­ği be­lir­til­di. Açık­la­ma­da şöy­le de­nil­di:

“Ya­kı­nı­cı ta­ra­fa olan ba­ki­ye bor­cu­muz; İda­re­miz ta­ra­fın­dan, Ka­mu Ma­li Yö­ne­ti­mi ve Kon­trol Ka­nu­nu­’nun 34. mad­de­si­ne gö­re mu­ha­se­be ka­yıt­la­rı­na alın­ma sı­ra­sı­na gö­re öde­ne­cek­tir. İda­re­miz 2004 ön­ce­si dö­ne­me ait çok yük­lü mik­tar­lar­da, imar uy­gu­la­ma­la­rın­dan do­ğan borç yü­kü ile kar­şı kar­şı­ya bu­lun­mak­ta­dır. Söz ko­nu­su borç­lar sı­ra­sı dâ­hi­lin­de öden­mek­te­dir.”

CİHAN ACAR - BUGÜN GAZETESİ